Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/03/2006: "Landelijke campagne voor biologische schoolmelk"

Enige maanden geleden hebben een aantal milieu-organisaties de handen ineen geslagen om een landelijke campagne op te zetten om de invoering van biologische schoolmelk te promoten.
BiologischeSchoolmelk (14k image)
De bedoeling is dat er binnen twee jaar zo'n 120 scholen biologische schoolmelk aan de kinderen verstrekken. Tot dusver doen er 12 scholen mee. Ouders er is dus werk aan de winkel!
Klik op meer.

Biologica (de branche-organisatie van biologisch producerend Nederland), de Dierenbescherming, IVN Nederland en de provinciale Milieufederaties willen zoveel mogelijk basisschoolkinderen aan de biologische schoolmelk (melk, karnemelk, chocolademelk of drinkyoghurt) krijgen. Zij doen hiervoor een beroep op ouders met kinderen op de basisschool. Doel is dat de komende twee jaar op minstens 120 scholen biologische schoolmelk wordt ingevoerd.

De vier organisaties hebben de handen ineen geslagen om de biologische schoolmelk een flinke impuls te geven. Als er veel meer basisschoolkinderen biologische schoolmelk gaan drinken is dit een enorme opsteker voor de afzet van biologische melk. Het mes snijdt aan meerdere kanten: goed voor de koeien en het milieu; lekker en leerzaam voor de kinderen! Zij kunnen bijvoorbeeld met de klas een bezoek brengen aan een biologische boer of in de les aandacht besteden aan dit onderwerp.

De vier maatschappelijke organisaties zijn dit project gestart samen met leverancier Versexpresse en producent Vecozuivel. Via de netwerken van deze maatschappelijke organisaties worden met name ouders met kinderen op de basisschool opgeroepen om dit onderwerp op school aan te kaarten. De initiatiefnemers bieden ondersteuning met praktische tips (zie de handleiding op www.biologischeschoolmelk.nl). Daarnaast is er, vanaf half augustus 2006, gratis educatief materiaal beschikbaar.

De voordelen liggen op verschillende vlakken. Zo zorgt een biologische boer voor een aantrekkelijk landschap en lopen zijn koeien ’s zomers gegarandeerd buiten. In de stal hebben de koeien daglicht en frisse lucht, ze krijgen biologisch voer dat gecontroleerd gentech-vrij is. Ook chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden op de boerderij niet gebruikt en de koeien krijgen geen medicijnen als dat niet nodig is. Daarnaast tonen verschillende onderzoeken aan dat biologisch voedsel gemiddeld meer gezondheidsbevorderende stoffen bevat dan voedselproducten uit de reguliere landbouw.

In een aantal provincies zijn al eerder acties gestart voor biologische schoolmelk; tot nu toe zijn twaalf scholen naar volle tevredenheid overgeschakeld op biologische schoolmelk. Maar de initiatiefnemers zetten in op meer; voor de komende twee jaar willen zij op minstens 120 scholen biologische schoolmelk invoeren. Maar meer mag natuurlijk ook, en waarom zouden niet alle scholen enthousiast worden?

Voor meer informatie…
… neemt u contact op met projectleider Ieke Benschop van de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Tel: 030 – 254 44 57, mail: i.benschop@nmu.nl. En breng eens een bezoekje aan www.biologischeschoolmelk.nl.


Powered by Greymatter