Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/02/2006: "Activisten voor een Vrij Tibet gearresteerd in Beijing"

Drie activisten die in de Chinese hoofdstad Beijing protesteerden tegen de spoorlijn die China met Tibet zal verbinden, zijn afgelopen donderdag (29 juni) gearresteerd.
Beijing_Railway_Banner-small3 (53k image)
De vrouwen met hun spandoek in Beijing
Het protest was gericht tegen de opening van de spoorlijn die gisteren (1 juli) plaatsvond. Gevreesd wordt dat de treinverbinding de Chinese overheersing van Tibet verder zal versterken.
Klik op meer.

De drie activisten rolden bij het Centraal Station van Beijing een spandoek uit met de tekst “China’s Tibet Railway: Designed to Destroy". Het protest vond plaats op de vooravanond van de opening van de nieuwe treinverbinding tussen Beijing en Lhasa.

Tibetanen vrezen dat de Chinese regering de spoorlijn zullen gebruiken om de kolonisatie van Tibet te vervolmaken door nog meer Chinese kolonisten en militairen het land binnen te brengen en grondstoffen uit Tibet te vervoeren.

De politie arresteerde de drie activisten, allen vrouwen en afkomstig uit de VS, Canada en het Groot-Brittannië. Het drietal is betrokken bij het solidariteitswerk voor een Vrij Tibet. Het zijn allen ervaren activisten. Kathy Ni Keefe (36) uit de VS is sinds 1990 actief, werkte ondermeer voor Greenpeace en gaf trainingen. Dat geldt ook voor de Canadese Omi Hodwitz (29). De uit Londen afkomstige Katie Mallin (34) completeert het drietal. Over hun huidige verblijfplaats is niets bekend.

“De Chinese spoorlijn naar Tibet is aangelegd om de Tibetaanse identiteit te vernietigen,” stelt Lhadon Tethong van Students for a Free Tibet. “China zal de spoorlijn gebruiken om Chinese kolonisten te vervoeren om de Tibetaanse bevolking te overdonderen en om hun greep te versterken. We zullen doorgaan met acties om de Tibetaanse cultuur te verdedigen en het protest in Beijing is slechts het voorspel op wat China tijdens de Olympische Spelen in 2008 kan verwachten.”

Hu Jintao, voorzitter van de communistische partij in China en voormalig partijsecretaris van de autonome regio Tibet, heeft gisteren (1 juli) in Golmud de lijn geopend. Goldmud ligt in het oosten van Tibet en is vertrekpunt van de nieuwe spoorlijn van 1200 km lang naar Lhasa. China stelt dat de lijn de economische ontwikkeling van Tibet zal bevorderen, terwijl de Tibetanen menen dat de politieke controle van China over het land ermee gediend is. De toestroom van Chinese kolonisten zal de Tibetaanse maatschappij verder marginaliseren. De spoorlijn zal de Chinese militaire macht in de regio verder versterken alsmede het ecosysteem in het land aantasten.

Tibetanen hebben gisteren wereldwijd geprotesteerd tegen de opening van de spoorlijn. De "Reject the Railway" omvatte protesten bij Chinese ambassades in ondermeer Ottawa, New York, Londen en Dharamsala (India) waar de Dalai Lama en de Tibetaanse regering in ballingschap zetelt. Tibetanen in ballingschap dragen zwarte armbanden om hun verzet tegen de spoorlijn te symboliseren.

Meer informatie vind je op deze in India gevestigde website van Tibetanen.


Powered by Greymatter