Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/01/2006: "Uitgever Anarchist Cookbook overleden"

De uitgever van het roemruchtige Anarchist Cookbook, Lyle Stuart, is op zaterdag 24 juni op 83-jarige leeftijd in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een hartaanval.
AnarchistCookbook (15k image)
Dat maakte zijn vrouw Carole afgelopen maandag bekend aan The New York Times.
Klik op meer.

Stuart werd geboren in Manhattan. Hij ontwikkelde zich in de jaren veertig als journalist die graag in vuile zaakjes wroette en was de man achter publicaties als Expose en The Independent. Hij droeg ook bij aan de columns van de invloedrijke Walter Winchell. Nadat Winchell entertainer Josephine Baker in een column te kakken had gezet, raakte Stuart getergd en ontstond er een heftige pennenstrijd tussen beide heren. Dit hield op met de betaling van 8000 dollar aan Stuart wegens smaad.

Na deze affaire begon Stuart een uitgeverij maar bleef een voorliefde houden voor controverses. In 1969 gaf hij "Naked Came the Stranger" uit, een seksnovelle waarvan hij beweerde dat het was geschreven door een huisvrouw afkomstig uit Long Island. In werkelijkheid hadden zo�n 25 journalisten van Newsday aan het boekje meegeschreven en zat Stuart in het complot. Het werk werd een bestseller en bleef dat nadat de werkelijke toedracht over wie er aan had bijgedragen, bekend was geworden. De auteur kreeg echter geen royalties.

In 1970 handelde hij tegen de wens van staf van zijn bedrijf Lyle Stuart Inc., in door de uitgave van The Anarchist Cookbook van William Powell door te drukken. In dit roemruchte boekwerkje waarvan versies ook vandaag de dag circuleren, staan allerhande recepten en instructies om zelf bommen en ander vuurwerk in elkaar te knutselen. Veel daarvan geldt als onbetrouwbaar of zelfs als ronduit gevaarlijk. In de anarchistische beweging was er veel kritiek op de uitgave.

De schrijver van het boekje gaf in 2000 tegenover de Londense The Observer te kennen dat hij het werk dat hij schreef op 19-jarige leeftijd, inmiddels verwierp. Zelf had de schrijver de uitgever al in 1976 hiervan op de hoogte gesteld. Stuart bezat echter het copyright op het boek en bleef het uitgeven. In de jaren tachtig verkocht hij de rechten zelfs aan een andere uitgeverij.

Ondanks zijn veelal controversieel optreden gold Stuart als een genereus werkgever. Eens vloog hij met zijn hele staf naar Europa om feest te vieren en een boekenbeurs te bezoeken.

Hij laat behalve zijn vrouw, een zoon, een dochter, een stiefdochter en drie kleinkinderen na.


Powered by Greymatter