Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/01/2006: "Een negentigste verjaardag"

De BBC kan nog één veteraan van de slag aan de Somme laten zien dezer dagen - hij is 110, zit in een rolstoel maar dat is een recente ontwikkeling, en hij weet nog wat er gebeurd is.

loopgraafdelville (14k image)
Klik op meer

Van 1 julli tot 16 november 1916 duurde de slag. Na afloop hadden de Geallieerden - Frankrijk, Groot-Brittannië en hun bondgenoten - een klein strookje land veroverd waarin wat dorpen en stadjes die compleet met de grond gelijk gemaakt waren na afloop.
Dit strookje kostte aan mensenlevens: 650.000 Duitsers; 420.000 Britten; 200.000 Fransen. In totaal meer dan 1,2 miljoen mensen dus.
Op de eerste - beruchtste - dag van de slag werd de infanterie van Britse zijde "gewoon" maar het veld in gestuurd tegen de Duitse kanonnen. Er bleven er die dag ongeveer twintigduizend dood aan Britse zijde. Het geldt nog steeds als de zwaarste slag uit de geschiedenis van het Britse leger.

De totale tol aan mensenlevens in wat in Frankrijk en België nog steeds DE Grote Oorlog heet wordt op 9,5 miljoen geschat - zeg maar: ongeveer de gehele bevolking van het huidige België. Het is zeker geen overschatting, want zijn de burgerdoden en -gewonden in de (aanstaande) koloniale wereld van het Nabije Oosten, Afrika en Oceanië precies geteld? Zeer onwaarschijnlijk.

Naast al deze mensen sneuvelde in veler ogen op die dag defintief de gedachte van "westerse beschaving". Maar alles went voor degenen die toch niet sneuvelen of gebombardeerd worden, en massaslachtingen op industiriële schaal zijn sindsdien officieel eenvoudig tot deel van deze beschaving verklaard.

Als het niet waar is is het nog steeds mooi gevonden. Op de vraag "Wat vindt u van de westerse beschaving?" zou Gandhi gezegd hebben: "Dat zou geen slecht idee zijn."

1 Reactie


Een oud-oom van mij is op 20 september 1916 gesneuveld aan de Somme. Hij was 20. Mijn opa heeft het overleefd: hij was bij de Royal Artillery, die eerst dagenlang hun kanonnen hadden afgevuurd, denkend dat ze de Duitse linies hadden geraakt. Toen werd besloten dat de infanterie de loopgraven uit kon komen, een grote misvatting: ze kwamen in een regen van kogels terecht. Wat een waanzin!
Zie ook de laatste aflevering van Black Adder...

zei: Vrede op 03/07/2006 om: 23:51u


Powered by Greymatter