Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/27/2006: "New Orleans op de radio vanuit Hilversum-Noord"

Terwijl de twee Amerikaanse vrouwen die actief zijn in de anarchistische hulpverlening in New Orleans hun laatste optreden van hun tournee zullen verzorgen bij Burgers in Eindhoven, zit ik in de trein naar Hilversum-Noord.
RTEmagicC_llinkesoep_logo_02 (8k image)
Als organisator van de tournee mag ik aanschuiven in het jongerenprogramma Llinke Soep op Radio 1.
Klik op meer.

De tournee van de twee Amerikaanse zit er bijna op en zowaar is er op de valreep enige belangstelling vanuit de gevestigde media. Hoewel dat stempel op omroep Llink uiteraard nauwelijks van toepassing is. Dankzij de inspanning van Krista van Velzen word ik uitgenodigd voor het jongerenprogramma Llinke Soep, een jongerenmagazine op Radio 1 over praktisch idealisme dat iedere vrijdagavond van 20.00 uur tot 21.00 uur te beluisteren valt.

Zo beland ik in de trein naar Hilversum-Noord, het station dat zich pal naast het Mediapark bevindt en van waaruit tal van uitzendingen worden verzorgd. Ik verbaas me er over dat het park vrij toegankelijk is. Dat blijkt pas sinds een week het geval te zijn, zo hoor ik later. Dankzij de goeie routebeschrijving loop ik in het heerlijke avondzonnetje in één streep naar het Videocentrum waar de studio’s van Radio 1 zich bevinden.

Redactrice Barbara komt me halen uit de foyer waar aan alle kanten televisieschermen staan opgesteld. We lopen langs een grote kantoortuin waar alle NOS-redacties blijken te zetelen. Oranje-attributen blijken er te zijn verboden, zo luidt de laatste roddel. Ze is verbaasd dat er over die alternatieve hulpverlening in New Orleans zo weinig in de media is terug te vinden.

Dat klopt, terwijl de schaal waarop die hulpverlening zich afspeelt behoorlijk groot is. Animator in New Orleans Malik Rahim stelt dat er inmiddels 80.000 mensen op de een of andere manier geholpen zijn waaronder 50.000 mensen in New Orleans zelf. Aan de Common Ground groep die als spin in het alternatieve web fungeert, hebben inmiddels 8000 vrijwilligers hun steentje bijgedragen. Het gros van hen betreft anarchistische jongeren.

Momenteel maken ruim 300 mensen permanent deel uit van de organisatie die behalve de distributie van hulpgoederen, het bieden van medische hulp, het opruimen van troep en het opknappen van huizen zich vooral bezighoudt met het voeren van actie voor betaalbare huisvesting en het voeren van juridische strijd om bewoners weer hun huizen in te krijgen of om de absurd gestegen huurprijzen aan te vechten.

De studio is klein maar de sfeer is gemoedelijk en de mensen hartelijk. Tussen alle bedrijven door zit ik gezellig te kletsen met de organisatoren van de Roze Zaterdag die daags na de uitzending in Zwolle zal plaatsvinden.

Marike Jager die zojuist haar debuutalbum The Beauty Around heeft uitgebracht en in 1993 de Grote Prijs won, vergeet bijna haar derde optreden in de uitzending als ze mij vertelt over haar platenlabel. Gezegend met een prachtige stem speelt ze wonderschone liedjes. Knap hoor in zo’n studio.

Het onderwerp waar ik voor ben uitgenodigd, de alternatieve hulpverlening in New Orleans, wordt vooraf gegaan door een item de documentaire An Inconvenient Truth van voormalig presidentskandidaat Al Gore. Daarin worden de kwalijke gevolgen van het broeikaseffect aan de kaak gesteld.

En hoe ik het er af bracht met presentator Marcel van der Steen kun je hier beluisteren, na zo’n minuut of 20.

1 Reactie


Nou petje af collega hoe je je door die onbenullige vragen hebt heengeslagen. Ik zou al bij de eerste lulvraag geïrriteerd zijn geweest.
Even de juiste site voor Common Ground:
http://www.commongroundrelief.org/

Want dat werd natuurlijk ook weer verkeerd gezegd.

zei: Prul op 28/06/2006 om: 12:14u


Powered by Greymatter