Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/27/2006: "Een schimmengevecht met echte gewonden en gevangenen"

Op de dag waarop JC zelve het regime de wacht aanzeide (of is het een ghostwriter bij De Telegraaf? - in ieder geval zou ik sidderen en beven als minister) werd Amsterdam weer eens van hogerhand op stelten gezet.

bouwvokker (14k image)
Klik op meer

Al kort na middernacht verzamelden zich ME-peletons op straat, blijkbaar niet van plan ook maar een minuut van de pret te missen. Een tankje ("nieuwe generatie" traangaswerper?) reed tegen enen het hoofdbureau van politie uit. Her en der waren mensen bakfietsen met huisraad aan het volladen. Bij daglicht hingen helikopters boven de stad. Ambulance- en politiesirenes reden af en aan. Schreeuwen en rinkelen.
Dan wordt het grotendeels stil. Een ploeg onfris ogende mannen trekt twee panden in. Zij meppen een vensterbank weg, rammen een gat in een raam en verwijderen enkele ramen helemaal. Het gebonk en gerinkel in het huis doet vermoeden dat binnen het degelijke oude handwerk van wc-pot-kapotrammen wordt uitgeoefend.
Wapperend in de opening die ooit een raam was hangt een spandoek vdleij.nl. Er hangt voor een nog intact raam een affichetje dat wil vertellen dat hier werk wordt uitgevoerd. Maar na de laatste wc-pot wordt het opvallend stil.

De huizen waarom het hier gaat zouden door de woningbouwvereniging gerenoveerd worden voor huurwoningen in de sociale sector. Ze zijn al eens eerder ontruimd. De woningbouwvereniging heeft vervolgens opvallend weinig gedaan. Het verhaal was dat de krakers de boel zo vernield en uitgewoond hadden dat er eigenlijk niets aan te doen was. En na enige tijd werden de huizen dus weer gekraakt.

Waarschijnlijk wordt het spelletje herhaald. Geen enkele quango wil openlijk zeggen dat op deze plaats in de oude binnenstads-arbeidersbuurt alleen nog koopwoningen mogen komen in het "betere segment". Tenslotte wordt de stad bestuurd door een coalitie van PvdA en GroenLinks, dus er moet nog wat schijn opgehouden worden.
Voordat de aap uit de mouw komt zullen de huizen nog wel eens herkraakt worden. Waarna de stad weer eens op stelten wordt gezet. [Er komt weer een helikopter voorbij terwijl ik dit tik, er klinkt een sirene - ook de demonstratie ter wille van de gevangengehoudenen moet goed geïntimideerd worden. Gezagsuitoefening mag een centje kosten - u weet van wie de centjes komen tenslotte. Overigens zat er niemand meer gevangen. En er is één gewonde als gevolg van mishandeling door de politie].

Op 7 juli wordt vanaf 21 uur demonstratief "Damgeslapen". Slapen op het centrale plein van Amsterdam mag sinds de zomer van 1970 niet (een uiterst gewelddadig uit elkaar geschoten demonstraite tegen het verbod luidde een lange slaaploze periode in). Neem kartonnen dozen en ander ongeregeld slaapspul mee, zo roept het organiserend comité op.


Powered by Greymatter