Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/26/2006: "Spaanse anarchisten in hongerstaking"

Begin februari werden in Barcelona verschillende mensen gearresteerd omdat de politie zonder aanleiding optrad in de omgeving van een kraakpand waar een feest werd gehouden. Daarbij raakte een agent in coma.
Jail01 (16k image)
Drie van de gearresteerden werden nadien beschuldigd hier een rol in te hebben gespeeld. Ze zitten nog altijd vast maar zijn nu reeds een week in hongerstaking.
Klik op meer.

Hongerstaking Juan, Rodrigo en Alex gaat door

In de vroege morgen van 4 februari 2006 liepen een aantal jongeren in de Barcelonese wijk Sant Pere Mes Baix toen zij een groepje mensen in discussie zagen met de Guardia Urbana (een politie eenheid) voor een kraakpand Anarko Penya waar een feest aan de gang was. Toen de groep dichterbij kwam begon de politie ineens te chargeren en zonder waarschuwing mensen te slaan.

De jongeren probeerden weg te komen maar konden niet ontkomen aan de klappen. Ondertussen werden er allerlei dingen naar de politie gegooid vanaf het balkon van Anarko Penya. Toen de chaos
voorbij was waren er zeven mensen gearresteerd en een politie-agent bleek in coma. Later werden er nog twee mensen gearresteerd in een ziekenhuis, waar zij terecht waren gekomen na een fietsongeluk. Zij waren helemaal niet in Sant Pere Mes Baix geweest die avond, maar gearresteerd voor hun
�krakersuiterlijk� en het feit dat ze verwondingen hadden.

Alle negen werden gemarteld door twee verschillende politiemachten; de Guardia Urbana en Mosses d�Equadra (Catalaanse autonome politie). Ze werden geslagen en gemarteld tijdens hun arrestatie en doorlopend op het politiebureau, ziekenhuis en in de politiecombi�s. Ze liepen meervoudige verwondingen op over hun hele lichaam.

Nadien heeft de stad beweerd in een persverklaring dat een bloempot, die van het balkon werd gegooid, de politie-agent heeft geraakt waardoor hij in coma belandde. Later werd deze versie veranderd om drie mensen vast te kunnen houden. Zij worden beschuldigd van het gooien van stenen vanaf de straat met de intentie om te doden.

Op 19 juni zijn deze drie een gezamenlijke hongerstaking begonnen, vergezeld door Mariana, de moeder van een van hen. Zij leveren hiermee een actieve bijdrage in de strijd voor hun vrijlating. Inmiddels zijn zij aan hun zesde dag bezig en het nieuws is tot ons gekomen dat Alex het niet goed maakt. In tegenstelling tot Juan en Rodrigo, die in een andere gevangenis zitten, staat Alex niet onder toezicht van een arts. Ook moet hij gewoon het ritme van de Modelo gevangenis volgen wat betekent dat hij
bijvoorbeeld drie keer per dag moet luchten. Deze wandelingen verzwakken hem natuurlijk enorm.

De directie zegt dat hij tot nu slechts een kilo aan gewicht heeft verloren, maar dat lijkt weinig onder deze omstandigheden daar de anderen een kilo per dag verliezen. Juan en Rodrigo zijn de tweede dag van hun hongerstaking meteen overgeplaatst naar de ziekenboeg waar ze verzorgd worden.

Hieronder een gezamenlijke brief van deze drie die nu al vanaf 4 februari vastzitten zonder enig vooruitzicht op een eerlijk proces.

Brief aan de vriend(inn)en

8 maart 2006

Hallo iedereen,

Bovenal willen we onze dank uitspreken voor alle genegenheid en steun die we hebben ontvangen. Zonder jullie zou het heel moeilijk zijn om vol te houden. Er zijn alweer drie maanden voorbij en we blijven opgesloten zonder een overtuigende uitleg en bewijzen. Sterker nog, naar mate de dagen voorbij gaan wordt het steeds duidelijker dat we het slachtoffer zijn van een politie- en politieke montage en dat de �communicatiemedia� in het voordeel van de een zijn en ongeluk voor anderen brengen. Ze hebben geprobeerd om een beeld neer te zetten van gewelddadigers en moordenaars.

Tegelijkertijd hebben ze de vreemde handelingen van de politie en heel hun strijd verzwegen; de dingen die ze organiseren om een uitleg en om onze vrijheid te verzoeken. In ieder geval blijven we erop vertrouwen dat de tijd en de strijd van ons allen vruchten zal afwerpen. Het moet haar vruchten wel afwerpen. De energie verdwijnt nooit, maar transformeert en vermenigvuldigt zich. De energie die we hierin stoppen zal niet een uitzondering zijn. Jullie moeten weten dat het, ondanks alles, goed met
ons gaat.

We hebben kracht om vooruit te blijven gaan en deze strijd te blijven leveren tot het eind en nog veel meer daarvan dichterbij jullie. We blijven vastberaden en verenigd zoals we altijd zijn geweest. We hopen dat we hier snel kunnen vertrekken en terugkeren naar de straten met jullie om door te gaan met kracht en te blijven vechten. We missen ze allemaal maar tegelijkertijd voelen we ons heel dichtbij. Onthoud dat we van binnen vrij blijven en naast jullie en dat ze ons nooit tot zwijgen kunnen opleggen.

Rodrigo, Alex & Juan

Rodrigo Lanza Huidobro
C.P de Jóvenes
calle Padre Manjón, 2
08033 Barcelona
Spanje

Juan Pintos Garrido
C.P de Jóvenes
calle Padre Manjón, 2
08033 Barcelona
Spanje

Alex Cisternas Amestica
Apartado de correos 20
08080 Barcelona
Spanje

ABC Amsterdam


Powered by Greymatter