Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/25/2006: "De geheime aanval van Bush op 's werelds armste AIDS-patienten"

De regering van Bush saboteert in het geheim de mogelijkheid dat de armste landen in de wereld toegang krijgen tot goedkope medicijnen tegen AIDS.
jamie-kl-aug-2002-sm (13k image)
Voorvechter voor goedkope AIDS-medicijnen Jamie Love
De media in de VS besteden geen aandacht aan de kwestie maar ook de AIDS-organisaties blijven muisstil.
Klik op meer.

In 2001 werd tijdens een bijeenkomst van de World Trade Organization (WTO) in Qatar besloten dat arme landen de patenten van de farmaceutische industrie mochten doorbreken indien er sprake van een Aids-epidemie zou zijn. De VS waren een van de 142 landen die deze baanbrekende overeenkomst ondertekenden. Het stelde arme landen in staat om hun medicijnen in de strijd tegen AIDS zelf goedkoop te maken of deze voor een zacht prijsje via een ander land te betrekken. Daarbij zouden de grote farmacutische bedrijven dan gepasseerd worden.

Deze overeenkomst was een grote overwinning die na jaren van strijd tot stand kwam. Het leidde er toe dat het leven van duizenden AIDS-patiënten gespaard werd doordat er nu medicijnen beschikbaar kwamen die voorheen voor betrokkenen te duur waren.

De regering van Bush chanteert de arme landen echter door in ruil voor vrijhandelsverdragen het recht op goedkope medicijnen op te geven. De arme landen die deze vrijhandelsverdragen (ter waarde van miljarden dollars) met de VS wensen te sluiten, krijgen dus geen goedkope medicijnen meer.

Deze chantage heeft er inmiddels toe geleid dat tal van landen hun rechten in het geheim hebben opgegeven om de macht van de grote farmaceutische bedrijven te doorbreken, waaronder zes landen in Latijns-Amerika. Binnenkort starten onderhandelingen met arme landen die zwaar door AIDS zijn getroffen. Naast Thailand gaat het om vijf Afrikaanse landen zoals Zuid-Afrika en Botswana.

Als Thailand de overeenkomst met de VL sluit dan zullendegenen die de medicijnen nodig hebben maar deze niet kunnen betalen, moeten sterven, zegt Dr. Suwit Wibulpolpraset, van het Thaise ministerie van volksgezondheid. Hij is belast met de coördinatie van het Thaise antwoord op de handelsdeal van de Amerikanen.

De regering van Bush startte met deze chantage in 2002 nadat een groep van de grootste farmacutische bedrijven in de VS, geleid door Pfizer-topman Hank McConnell, 30 miljoen dollar voor de Republikeinen had ingezameld ten behoeve van de parlementsverkiezingen. Dat beweert Jamie Love van het Consumer Project on Technology die een voorname rol speelde om de goedkope medicijnen voor elkaar te krijgen.

Ondanks dat het leven van miljoenen op het spel staat, houden de twee belangrijkste AIDS-organisaties in de VS (AIDS Action en de National Association of People With AIDS) zich stil, terwijl de media aan de onderhandelingen over de handelsakkoorden geen aandacht besteden.

Bron: Direland

1 Reactie


Gadverdamme. maar gelukkig wordt er geld verdiend! slecht

zei: Martijn op 26/06/2006 om: 12:57u


Powered by Greymatter