Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/23/2006: "Fragging in Irak"

De vijfsterrengeneraal die het in Irak voor het zeggen heeft slaat alarm: Iran mengt zich in de binnenlandse aangelegenheden van Irak! Je moet toch maar durven, zou je denken - maar het Vierde Rijk durft zoveeel. Alleen de omstandigheden waaronder Patrick R. McCaffrey en André Tyson in Irak om het leven zijn gekomen durfden ze niet te melden aan de nabestaanden. "Opstandelingen" zouden hen hebben doodgeschoten.

SOLDIERS_AMBUSHED-1.sff_FX114_20060620194825 (34k image)

Klik op meer

De tragikomische waarheid is dat deze VS-instructeurs van het "nieuwe Iraakse leger" door hun leerlingen zijn doodgeschoten. Ja, zelfs onder de collaborateurs is het collaboreren ook weer niet volmaakt of onder controle te houden. Meer hierover onder andere
hier
en hier.

Ivo Daalder, oud-adviseur van Clinton, citeerde al een jaar geleden:
"Ik ken de officiële Partijlijn. Het ministerie van defensie, het VS-leger, vijfsterrengeneraals, viersterrengeneraals, president Bush, Donald Rumsfeld: de Irakezen zullen op een zekere tijd gereed zijn," zegt luitenant-eersteklas Kenrick Cato. "Maar vanuit het veld kan ik met zekerheid zeggen dat ze niet gereed zullen zijn voordat ik vertrek. En ik weet dat ik terug zal komen in Irak, waarschijnlijk binnen drie of vier jaar. En ik denk niet dat ze dan gereed zullen zijn."
"Wij willen geen verantwoordelijkheid dragen," zegt Amar Mana (27), Iraaks gemeen-soldaat. "Geen denken aan. Zoals de zaken nu staan zullen we in geen duizend jaar gereed zijn de verantwoordelijkheid over te nemen."

Het leger van de VS bestaat nu - in tegenstelling tot in de dagen van de oorlog tegen Vietnam - uit vrijwilligers. Maar dit is betrekkelijk, afgezien van het feit dat er problemen zin bij het werven van deze vrijwiligers, problemen waar de laatste tijd maar verder over gezwegen wordt. In toenemende mate wordt de National Guard, ongeveer gelijk aan de (voormalige Nederlandse) Rijkspolitie, ingezet in Irak. Dit heeft uiteraard gevolgen in het binnenland van de VS: dan maar geen "rijkspolitie"... en de National Guard, die niet wordt samengesteld uti zachtzinnige types, is niettemin niet geworven voor het voeren van oorlog. Bijvoorbeeld omdat ze "gewone" werkuren gewend zijn.

Wat de Iraakse soldaten-in-opleiding deden lijkt verdacht op wat in Vietnam fragging werd genoemd: VS-soldaten die zonder scrupules hun eigen vervelende officieren neerknalden. Doen VS-soldaten dit in Irak?
Hier wordt verondersteld dat zo'n 325 van de ruim 2500 dode VS-militairen om het leven zijn gekomen door fragging. Het zogenaamde friendly fire (wat een woord toch weer!) kan weggemoffeld fragging zijn. Of "incidents with insurgents", dus.

De opmerkingen over Iran komen wel heel kort na het breed uitlekken van de omstandigheden waaronder McCaffrey en Tyson zijn doodgeschoten. Aandacht afleiden noemen we dat.


Powered by Greymatter