Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/23/2006: "Zoals gewoonlijk weet Bush niet waarover hij het heeft"

De chimp-in-chief was in Boedapest om alvast de vijftigste verjaardag van de Hongaarse opstand te vieren. Hij stelde deze opstand ten voorbeeld aan de Irakezen: de Vrijheid komt vroeg of laat toch wel. Wat stelt deze man zich voor: denkt hij echt dat de Verenigde Staten van nu iets anders zijn dan de Sowjet-Unie van toen? Afgezien van de aard van de Hongaarse opstand...
strikecrop (26k image)
Klik op meer

Nee, je hoeft niet meer uit je stoel te komen om Andy Andersons boek over de Hongaarse Revolutie te kopen of te lenen, en je hoeft het zelfs niet meer online te bestellen. Het staat op het Net hier.
Hoe kort de opstand ook heeft mogen duren, hij was als hij geslaagd was zeker zo gevaarlijk geweest voor het kapitlaistische "westen" als voor het zogenaamde reëel bestaande socialisme. De opstand werd gevoerd door het gewone volk, dat zich meester had gemaakt van wapens en voor even de bezettingsmacht kon wegjagen. De stalinistische baasjes werden door de boeren verjaagd. In de fabrieken namen arbeidersraden het beheer over na de vlucht van de partijbonzen. Er was sprake van het instellen van een Nationale Arbeidersraad, zoals ook de zittende regering het alleenvertoningsrecht van de communistische partij wilde afschaffen. Het ging allemaal nogal snel en Moskou moest vanuit zijn standpunt snel ingrijpen. De bolsjewieken hebben niet alleen hún orde gered, maar ook die van de Verenigde Staten en "Europa" - voorzover er ooit verschil is geweest.
We mogen hopen dat het verzet in Irak inderdaad gaat verlopen als dat in Hongarije in 1956. Afgezien van het feit dat de Washington-bolsjewieken (de neocons zijn van huis uit bijna allemaal leninisten)
een burgeroorlog aanstoken is Irak ook handig gedesindustrialiseerd: wat er nog aan fabrieken stond is weggebombardeerd of wordt nu opgeblazen.

Zie ook hier.


Powered by Greymatter