Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/20/2006: "Achterstallig onderhoud"

Dit is een portretje van een zogeheten topeconoom van de Katholieke - o nee, het is nu de Universiteit van Tilburg. Een zelfvoldane kop die waarschijnlijk zelden voor koffietijd aanspreekbaar is, drie uur luncht en om half vier zeker al weer niet meer bereikbaar is. Daar ben je wetenschapper voor die de 24-uurseconomie predikt.


eijffinger (26k image)
Klik op meer

Eerlijk gezegd meende ik dat het onsterflijk ras der topeconomen uitgestorven was de afgelopen jaren. Andere charlatans vroegen onze aandacht: islam- of terrorismedeskundigen (veelal dezelfden), van Viagraspam levende Conservatieven (veelal dezelfden als de vorigen) en predikers tegen de multiculturele samenleving en voor Meer Veiligheid (veelal dezelfden als de vorigen). De topeconoom (ooit een middelmaat- of een nee-ik-ben-het-niet-econoom ontmoet?) heeft het lastig nog de heilsboodschap van lagere lonen en hogere prijzen te verkondigen. Hierboven staat er een afgebeeld, volgens een persbericht heeft hij het volgende te verkondigen:

"Het ’oude Europa is zelfgenoegzaam en ingeslapen’. Deze uitspraak is niet afkomstig van een Amerikaans politicus die zich ergert aan de lakse Europese houding in de strijd tegen het terrorisme. Nee, zij is afkomstig van de Tilburgse topeconoom Sylvester Eijffinger.

Eijffinger verwijt overheid en bedrijfsleven achter te blijven met de noodzakelijke investeringen in onderwijs, scholing, onderzoek en ontwikkeling. Nederland zou enorme bedragen in die sectoren moeten steken, wil men het huidige welvaartsniveau kunnen handhaven. Het gaat daarbij om tientallen miljarden per jaar. Het land bij uitstek dat die boodschap al lang heeft begrepen, is de VS. Binnen Europa zijn alleen Zweden en Finland bezig om aan te haken bij het Amerikaanse investeringsniveau. Elders zijn India en China ook al bezig met een economische inhaalrace. Als Nederland niet meedoet, belandt het in de achterste regionen en kan het niet meer concurreren met andere kenniseconomieën.

Om maar even bij de VS te blijven: dat land investeert jaarlijks bijvoorbeeld rond de 30 miljard dollar in geneesmiddelenonderzoek. Nederland volstaat met 130 miljoen euro, een schijntje. Hetzelfde verhaal gaat op voor onderwijs en innovatie (onderzoek en ontwikkeling). Natuurlijk, een bedrijf als Philips investeert hier, vergeleken met andere bedrijven en de overheid, stevig in innovatie. Zie wat er bijvoorbeeld gebeurt op de High-Tech Campus in Eindhoven. Maar dat bedrijf is in de Nederlandse verhoudingen de enige echt grote speler. En ook bij Philips is sprake van veranderende inzichten. Men zet inmiddels ook al in China onderzoekslaboratoria op. Daarmee is in feite al een begin gemaakt met het exporteren van kennis uit Nederland."

Wat wil de topeconoom? Dat de overheid (dus de belastingbetaler) de Nederlandsche Bedrijven gaat subsidiëren voor zogeheten Research & Development. Tegelijkertijd moeten de studiekosten drastisch omhoog. Toptalent als Sylvestertje zelf kan alleen op deze manier komen bovendrijven, aan kneusjes hebben we niets.

Eerlijke ouderwetse topeconomenpraat, ik vraag mij af hoeveel journalisten er aan de borreltafel hadden plaatsgenomen. Wat evenwel zo opvalt: aan het studentenfront blijft het angstwekkend stil. Opstanden in Frankrijk, Duitsland, Chili, de VS, Griekenland - in Nederland kan rustig aanbevolen worden de universiteiten etnisch te zuiveren door de collegegelden verder op te jagen. De enige verklaring kan zijn: alle Nederlandse studenten zijn inmiddels in opleiding tot topeconoom. Vraag het eens, als er weer eens iemand met het bekende RTL4-soapaccent telefonisch komt zeuren over goedkope energie, of toch achter de kassa in de supermarkt zit...

2 Reacties


leuk artikel hoor,
maar waar haal je vandaan dat hij voor hogere collegegelden is? En wat is er slecht aan investeren in onderwijs en onderzoek?

zei: pieter r op 21/06/2006 om: 18:07u

Die riedel over collegeldverhoging heeft hij afgestoken tegen Trouw. Er is geen onlineverwijzing helaas. Nee, tegen geld voor onderwijs en onderzoek - als je het zo ruim stelt - is uiteraard geen bezwaar.Deze mijnheer wekt echter sterk de indruk dat hij alleen aan de multi's denkt.

zei: Prul op 21/06/2006 om: 20:24u


Powered by Greymatter