Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/19/2006: "Privatisering zonder grenzen"

De mensheid verdwaalt steeds verder in het moeras der privatiseringen. Zelfs de oorlogsindustrie wordt geprivatiseerd, de opkomst van de Private Militaire Firma’s (PMF) is zorgwekkend.
DynCorp (10k image)
DynCorp-huurlingen raakten in opspraak vanwege sex met minderjarige meisjes in Bosnië
Amerika heeft er een bondgenoot bij. Aan deze verdelging-corporaties werd de afgelopen jaren zo'n 300 miljard dollars uitgegeven.
Klik op meer.

Deze PMF’s zijn actief geweest in Kosovo, Colombia, Afrika en nu ook in Irak. “Ze zijn discreet en opereren in de schaduw. De pers had er geen aandacht voor, maar in het voorbije decennium kende de PMF’s een explosieve groei. Private oorlogsvoering is nu een wereldwijde industrie met een jaaromzet van honderd miljard dollar.” Zo zegt de schrijver van het boek “Corporate Warriors, The rise of the privatized military industry”, P.W. Singer.

Ze zijn niet alleen discreet, maar ook heel flexibel. Zo zijn ze bereid om voor de prachtige “Westerse Democratie” te vechten maar ook voor semi-feodale dictators en drugsbaronnen.

Waar het allemaal begon…
“Iedereen geloofde plotseling in privatisering. Steeds meer regeringen vonden dat je alles wat de privé-sector kan doen, aan haar moet overdragen. Zelfs militaire taken.” Bovenstaand citaat maakt het glashelder: de vrije markt explodeerde over de wereld. Het kapitalisme scheen weer toekomst te hebben, het socialisme had verloren. De conflicten in de wereld groeiden gestaag in de jaren ’90 en de vraag naar PMF’s steeg. Er waren geen grootmachten die openlijk van militair geweld gebruik wilde maken, zo vulde de vrije markt het gat op. Tijdens de eerste golfoorlog was 1 op de 100 soldaten een PMF’er. Tijdens de afgelopen oorlog tegen Irak was dat er al 1 op de 10.

Ze vervullen belangrijke taken zoals het onderhouden van de B2 Stealth-bommenwerpers, de F-117’s, de luchtafweer van de zeemacht, de onbemande verkenningsvliegtuigen “Global Hawks” en zelfs de computersystemen. Ook wordt de “nieuwe Irakese politie” getraind door deze helden maar ook de legers van Saoedi-Arabië, Koeweit en meerdere golfstaten genieten hun opleiding van PMF’s. Maar ze doen meer dan trainen, ze leiden ook oorlogen. Ethiopië won de oorlog tegen Eritrea met behulp van de Russische firma Sukhoi die een complete luchtmacht inclusief piloten had geleverd.

De wereld is de markt
Niet alleen in de USA, ook in Europa bestaan dergelijke firma’s. Engeland, Frankrijk en België hebben het International Defense and Security (Idas). Deze verdedigde bijvoorbeeld de diamantmijnen in Angola en blokkeerde de bevoorradingsroute voor de Unita-rebellen. In ruil daarvoor werden ze beloond met diamant concessies uit dezelfde mijn die ze beschermde. In Oost-Europa trainen ze verschillende legers en in de Balkan zijn het weer Amerikaanse PMF’s. Ook worden Amerikaanse PMF’s ingezet in landen als Colombia en Peru waar ze tegen revolutionaire guerrillalegers vechten zoals FARC-EP. Natuurlijk, als het om geweld gaat, kan Israël niet achterblijven. De Israëlische firma Spearhead ltd. steunt bijvoorbeeld grootgrondbezitters in Latijns-Amerika. De lijst is lang…

Wat doen ze eraan?
Weinig. De PMF’s zijn niet de kleine huurlingen van het slag van Balthazar Gerards. Dit zijn professionele legers en grote bedrijven. De huurlingenwetten zijn hopeloos verouderd en naar mate de oorlogsfirma’s belangrijker worden krimpt de kans op goede internationale wetgeving met de dag. Bovendien is het de vraag of deze firma’s onder de huurlingenwetten vallen: “Huurlingen zijn individuen die gehuurd worden voor een specifiek conflict. Ze doen maar een ding: vechten.

PMF’s hebben een permanente structuur, zijn actief in verschillende conflicten tegelijk en leveren alle mogelijke militaire diensten. Huurlingen zijn avonturiers die vaak buiten de wet werken, PMF’s zijn legale bedrijven, soms filialen van gerespecteerde multinationals wier aandelen verhandeld worden op de beurs. Sommige PMF’s hebben eigen legers, andere hebben een database van mensen die ze kunnen mobiliseren als ze die nodig hebben. “Daar zitten nogal wat louche figuren tussen (…) de PMF’s proberen ze wel in toom te houden aangezien ze een respectabel imago nastreven. Dat is goed voor de winst.” Zo zegt P.W. Singer.

Maar later vertelt hij: “Personeel van de PMF DynCorp was betrokken bij vrouwenhandel in Bosnië en Kosovo. Ze gebruikte ook vrouwen als hun eigen seksslavinnen en een kaderlid filmde zichzelf terwijl hij twee meisjes verkrachtte. Verder hielden ze zich onledig met illegale wapenhandel.” Het is uiteraard de vraag of dergelijke taferelen ook tot het “respectabel imago” behoren.

En verder…Waar is de democratie te bekennen met al deze juweeltjes van kapitalistische pracht en praal? Die laat meteen zien wat haar werkelijke inhoud is in een dictatuur van kapitaal. P.W. Singer: “In Colombia bijvoorbeeld gebruikt Washington PMF’s voor activiteiten die niet geautoriseerd zijn door het congres, dat heeft bepaald dat er niet meer dan 400 Amerikaanse militairen in dat land mogen zijn en dat ze zich moeten beperken tot drugsbestrijding.

De PMF’s zijn volop betrokken bij de burgeroorlog. Het congres besloot vervolgens om het aantal Amerikaanse personeelsleden van PMF’s in dienst van Washington in Colombia te beperken tot 600. De firma’s speelden daarop in door Amerikaans personeel te vervangen door niet-Amerikanen of door hun werkgever te veranderen. PMF’s die voor Washington werkten gingen in dienst voor het Colombiaanse leger, met geld voor dat doel werd geschonken door Washington. Andere worden voor hun werk voor het Colombiaanse leger betaald door Amerikaanse multinationals als Occidental Oil. Het resultaat bleef hetzelfde: Washington gebruikte PMF’s om de oorlog tegen de rebellen te winnen, zonder toestemming van het congres.”

One big happy family
De democratie in Amerika kent meer staaltjes vriendjespolitiek en volksbedrog. Zo is de PMF KBR een dochteronderneming van Halliburton. Halliburton is weer een bedrijf van Amerikaanse vice-president Dick Cheney die toch nog ieder jaar zo’n bedragje van 180.000 dollar op zijn bankrekening krijgt gestort. Laat nou uitgerekend KBR een monstercontract van Washington krijgen om deel te nemen in de oorlog tegen Irak…

P.W. Singer: “De PMF’s geven politici miljoenen dollars voor hun verkiezingscampagnes. Verder zit er een draaideur tussen de PMF’s en het Pentagon. De PMF’s nemen generaals aan die met pensioen gaan in dienst. Die gaan op bezoek bij hun vroegere ondergeschikten, om hun raad te geven en tegelijk contracten binnen te halen. Dat lukt ze goed. De sector heeft nu ook zijn eigen lobby in Washington die de eufemistische naam International Peace Operation Association meekreeg.”

Je vraagt je af…Je vraagt je af door wie of wat dergelijke firma’s worden gecontroleerd. P.W. Singer: “Er zijn geen regels. Er is geen toezicht. Dat is het best mogelijke klimaat voor de PMF’s. Er is geen wereldwijde reglementering, behalve antihuurlingenwetten die hopeloos achterhaald zijn. Er is een grapje in de sector: “Als je ooit veroordeeld wordt, verdien je het niet alleen om te worden gefusilleerd, maar je advocaat verdient het om naast je te gaan staan.” Sommige landen hebben geen regels, andere hebben die wel, maar die gelden enkel voor de PMF’s die daar gevestigd zijn. Als die gestoord worden, verhuizen ze.”

Korsikof, 2006

1 Reactie


In een wereld die energie wenst te slurpen, terwijl /waardoor de energiebronnen steeds schaarser worden, mogen we nog een aanzienlijke toename van dit soort louche praktijken verwachten.

zei: waegari op 20/06/2006 om: 01:10u


Powered by Greymatter