Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/19/2006: "Japan versiert meerderheid voor hervatting walvisvangst"

Op een vergadering van de Internationale Walvisvaartcommissie op St. Kitts heeft een kleine meerderheid van lidstaten onder aanvoering van Japan zich zondag uitgesproken voor hervatting van de commerciële walvisvangst.
Greenpeaceharpoen (18k image)
Greenpeace plaatste vanmorgen een harpoen op het Plein in Den Haag om de Nederlandse regering te bewegen zich in te zetten tegen de walvisjacht door Japan

Het verbod op de vangst is daarmee echter niet van de baan aangezien daar een twee derde meerderheid voor nodig is.
Klik op meer.

Op de derde dag van de jaarlijkse vergadering van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) spraken 33 landen zich uit voor een resolutie waarin staat dat het uit 1986 stammende moratorium op de commerciële walvisjacht ‘niet langer nodig’ is. 32 landen stemden tegen terwijl één land zich van stemming onthield.

De resolutie was door zes Caribische landen opgesteld en betoogt dat het moratorium op de commerciële walvisvangst geacht werd een tijdelijk karakter te hebben en nu niet meer nodig is. Afgevaardigden van kleine Caribische en Afrikaanse landen stellen dat de resolutie nodig was om de IWC te dwingen zich toe te leggen op haar oorspronkelijke taak: het beheren van de walvisvangst, niet het verbieden ervan.

Japan speelt bij deze verschuiving binnen de IWC ten gunste van voorstanders van de commerciële walvisvaart een cruciale rol. Japan is een van de weinige landen die het verbod op de walvisjacht negeert en onder het mom van wetenschappelijk onderzoek dit jaar bijna duizend walvissen doodde. Het vlees van deze walvissen komt gewoon in de supermarkt terecht. Japan heeft in aanloop naar de IWC landen overgehaald om in zijn voordeel te stemmen in ruil voor ontwikkelingshulp.

De overwinning van Japan en bondgenoten als IJsland en Noorwegen is vooralsnog van symbolische betekenis omdat het verbod alleen met een meerderheid van tweederde kan worden opgeheven. De walvisvangst kan daarom vooralsnog niet worden hervat. In de afgelopen dagen kreeg Japan steeds geen meerderheden, maar uitgerekend op dit cruciale punt won Japan.

De woordvoerder van de Japanse delegatie bij de jaarvergadering in het Caribische eilandenstaatje St. Kitts en Nevis sprak dan ook van een ‘historische overwinning’. „Dit is de eerste serieuze nederlaag die het wereldwijde moratorium is toegebracht. Het is slechts een kwestie van tijd voordat het moratorium helemaal is verdwenen.”


Powered by Greymatter