Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/16/2006: "Met lege handen? Hopelijk niet..."

Het afgebeelde boek behandelt het verhaal van twee basisschoolleerlingen - ongevraagd weet het internet te melden om welke school het gaat, dus daar gaat de anonimiteit - die seksueel misbruikt zijn door een onderwijzer. De schrijfster is oprichtster en bestuurslid van de Stichting Soelaas, die nu de pasopgerichte Partij voor Naastenliefde Etcetera verboden wil zien.

nablijven (5k image)
Klik op meer

De zogeheten pedofielenpartij wil vrije seksuele omgang voor alle leeftijden, en in ieder geval moet de grens omlaag naar twaalf jaar. Daar zou - zeker vanuit anarchistisch oogpunt - niets tegen moeten zijn. Op je twaalfde kun je al van alles, zal ik maar zeggen, en als je wilt, en die ander ook - waarom niet? Voorzover je als twaalfjarige behoeften op dat gebied hebt zullen die zich - ik hoop dat enige introspectieve terugblik toegestaan is - toch wel min of meer tot leeftijdgenoten beperken. Hier zit de bijtgrage gifslang op de loer. Dit is namelijk naar ik meen al toegestaan, althans niet verboden. Het kan tot de domme consequentie leiden dat als je vriendje of vriendinnetje een magische leeftijdsgrens overschreden heeft en jij nog niet, het plotseling verboden is. Dit is wel als onrechtvaardig te zien, en er zullen niet veel weldenkende mensen zijn die er anders tegen aankijken.

Maar dit is niet waar de desbetreffende partij echt op doelt. Volwassenen moeten kunnen doen met zeer-minderjarigen wat zij willen, en waarvan het ernstig de vraag is of de zeer-minderjarigen het wel willen. En de vraag blijft: zelfs als zij het wel willen, kun je dit toestaan? Leeftijdsverschil betekent in dit geval vanzelf een machtsverschil.

Dus: het streven van die partij en van de organisatie die er achter zit is verdacht en laakbaar. Dit is duidelijk. Tegelijk blijft de groep mensen waarop zij zich richt bestaan - zelf schatten ze dat zij groot genoeg zijn voor 1 zetel - moet je die ondergronds dwingen? Hun geaardheid blijft (ik weet geen alternatief voor dit woord dat een op zich alweer verdacht geurtje van pastoraal gezwatel om zich heeft). Die blijft in de sfeer van strafrecht.

Waar trek je de streep? Nu ik dit optik dringt tot mij door dat er hopen mensen zijn aan wier strevingen ik paal en perk gesteld wil zien: verkrachters (waarschijnlijk vallen actieve pedofielen in deze categorie), moordenaars, vervuilers, dierenbeulen, racisten - heel gemakkelijk geconstateerd, maar ook een ongemakkelijk besef. Ja, mijn vrijheid wordt bepaald door die van de ander en omgekeerd - maar nogmaals, waar trek je de grens?

Instemmen met verbod etcetera plaatst je in een gezelschap waar je niet bij wil horen - en niet instemmen al evenzeer.

Heeft er iemand een verlossend woord?


1 Reactie


Als vader van 4 kinderen zal ik het verlossende woord geven.
Mooi met de poten van af blijven dus de wet mag blijven!

zei: Bolus op 16/06/2006 om: 15:22u


Powered by Greymatter