Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/16/2006: ""Er zaten anarchisten tussen""

South Central Farm, het grootste complex van volkstuinen op gekraakte grond in de VS, in Los Angeles, is dinsdag 13 juni weggebulldozerd. De steun van beroemdheden (altijd bij de hand in LA) maakte ook niet uit. Er moeten pakhuizen komen op de grond waar biologisch getuinierd werd - de grond steeg ongeveer per week in waarde, was het argument.

cherrypicker (69k image)
Klik op meer

Community gardening, het kraken van ongebruikte grond in steden, om er groente en dergelijke te verbouwen, is een kleinschalige weinig opvallende vorm van antikapitalistisch verzet in de VS. Eenvoudiger kan het niet: er is grond en er is behoefte aan (onbespoten) groente en fruit. En volgens het aloude adagium "de grond is van wie hem bewerken" is het een doorbreking van de orde zoals die dient te heersen, zeker in de VS, maar in feite overal. In New York wist burgemeester Giuliani het al: stadstuinieren is een communistisch complot. Alleen al het feit dat het beheer collectief is...
In het geval van de 56.000 vierkante meter van South Central Farm in Los Angeles had de burgemeester, Villaragoisa, een ander argument: "er zitten anarchisten tussen die tuinders." Daarom moest er hard opgetreden worden, ook al heeft de burgemeester voor de vorm nog aangeboden de grond aan te kopen - de tuinders waren nogal symbolisch voor zijn beoogde achterban: Spaanstaligen, Native Americans, Oostaziaten. De prijs van de grond steeg naar verluidt met de week en de gemeente kon niet aan de vraagprijs voldoen - zegt men. De grond is van wie hem kan kopen en er een winstgevend gebouw op kan zetten.

helipark (42k image)

Het surplus van wat verbouwd werd op South Central Farm ging naar de voedselbank van de stad. Deze voorziet driehonderdduizend mensen per dag (!) van voedsel.

2 Reacties


enge mensen die anarchisten

zei: bas de groot op 16/06/2006 om: 10:59u

waardeloze reactie van de autoriteiten! Mensen gaan dood van de honger in allerlei landen, door op eigen initatief groenten te verbouwen kan er meer doorgesluisd worden naar de armere landen. Maargoed, zoals altijd; als de staat geen winst maakt is het een 'communistisch complot'... somber

zei: sjofel op 21/06/2006 om: 21:32u


Powered by Greymatter