Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/15/2006: "Voormalig actiecentrum Aspevallei blijkt ontruimd"

Begin jaren negentig (en ook daarna) werd in de Aspevallei in de Franse Pyreneeën volop actie gevoerd tegen de verbreding van zo'n typische slingerbergweg tot snelweg en de bouw van een tunnel.
LaGouttedeau (31k image)
La Goutte d'eau na de ontruiming
Het voormalige actiecentrum in de vallei, La Goutte d'eau, van waaruit voortdurend werd geageerd tegen deze plannen blijkt al vorig jaar in oktober te zijn ontruimd.
Klik op meer.

Het is dankzij de opmerkzaamheid van Rymke Wiersma van Atalanta dat dit nieuws nu tot ons is doorgedrongen. Rymke organiseerde destijds met anderen rond de kring van Atalanta verschillende busreizen vanuit Nederland om de acties te ondersteunen.

De activisten verbleven doorgaans op het terrein van La Goutte d'Eau, een gekraakt stationnetje dat als militant actiecentrum fungeerde. Op het terrein rond het station kon namelijk volop worden gekampeerd.

Zelf bezocht ik in de zomer van 1994 La Goutte d'Eau en verbleef daar enige weken met mijn toenmalig lief. We brachtten er een zeer actieve vakantie door waarin bergwandelingen werden afgewisseld met actievoeren, al was zij met het laatste een stuk fanatieker dan ikzelf.

Verbazingwekkend was de wijze waarop de wegverbreding gestalte kreeg. Men blies met explosieven eenvoudigweg hele rotsblokken weg. Dergelijke werkzaamheden stonden voortdurend onder politiecontrole vanwege de vele sabotageacties die vanuit het kamp bijna dagelijks werden ondernomen. Er verbleven op het terrein namelijk voortdurend mensen afkomstig uit alle windstreken, om actie te voeren.

Regelmatig vonden er grote acties plaats waar in geheel Frankrijk (en daarbuiten) voor werd gemobiliseerd. Het gave hieraan was dat ook een aanzienlijk gedeelte van de bevolking van de Aspevallei dit steunde.

De plannen om een snelweg en tunnel te bouwen maakten deel uit van een groter Europees plan (waarvan ik de naam uiteraard al lang ben vergeten) om her en der knelpunten in het wegennet te verhelpen om daardoor transport van goederen dus economisch verkeer mogelijk te maken. Het verzet hiertegen was dus een vroege voorloper van de weerzin tegen eenzijdige (Europese) globalisering zeg maar.

Gevreesd werd ook voor het voortbestaan van de enkele bruine beren die toentertijd in de vallei leefden. Die beren vormden dan ook een dankbaar symbool voor de tegenstanders van de verkeersplannen.

La Goutte d'Eau was een heerlijke plek om te verblijven. Er stroomde zo'n typische beek langs het terrein met ijskoud water, dat behalve drinkbaar ook heerlijk om in te zwemmen was. In het stationnetje bevond zich tevens een prima restaurant waar je lekker kon eten en dat uitstekende koffie serveerde. De actievergaderingen hield ik na enkele dappere pogingen al snel voor gezien. Niet te volgen in dat rappe Frans om nog maar te zwijgen over alle conflicten die er kennelijk werden uitgevochten. De prachtige bergwandelingen die je er kon maken, vergoedden echter veel.

Met enige weemoed denk ik dus terug aan La Goutte d'Eau bij het lezen van het bericht dat die plek er dan niet meer blijkt te zijn. Alsof je weer de zomer proeft.

2 Reacties


Herkraak dan maar? razz

zei: mimir op 15/06/2006 om: 23:00u

Leuk, deze terugblik! Ja, ook ik herinner me die zomer van 1994, nu dus al bijna 12 jaar geleden! De krekel- en sprinkhaanconcerten snachts, goed te horen boven het geruis van de rivier (de Aspe). De aktievelingen die 's ochtends langs de tenten liepen, roepend 'debout!' (Opstaan!) Inderdaad eindeloze vergaderingen, met veel 'ruzie' maar later leek (bleek?) er niks aan de hand te zijn.
Maar het was een ingewikkeld gedoe: de boeren en vooral schaapsherders, die soms of vaak ook 'tegen' de beren waren (omdat die wel eens een schaap lusten). En veel valleibewonersters die geloofden wat de overheid, wegenbouwers en andere kapitalisten hun wijsmaakten: dat de snelweg meer welvaart zou brengen, en de vallei aantrekkelijker zou maken voor jonge mensen om zich te vestigen. Wat er allemaal van terecht gekomen is weet ik niet. De tunnel ligt er al een tijd. La Goutte was al lang niet meer het aktiecentrum dat het in '94 was. Het was een vrijplaats voor alternatievelingen, ja, maar er werd vooral veel gehangen, gezopen, geblowd. Ooit, ik geloof in 1991 heb ik de toen nog zeer bruisende plek leren kennen als 'Gite d'étape' tijdens een prachtige wandeling door de Pyrenéen. Of het gebouw nu afgebroken is weet ik niet. En hoe het dal er verder uitziet, hoe breed de snelweg... Brr, ik zal het ooit eens gaan bekijken. Er zal nog wel een hoop moois over zijn, maar dat er veel verknald is is duidelijk, en dus zeer triest!
Ik heb nog ongelooflijk veel materiaal over de strijd tegen deze snelweg. Mocht iemand belangstelling hebben... maar dan moet ik het misschien eerst ordenen!

zei: Rymke op 20/06/2006 om: 03:33u


Powered by Greymatter