Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/14/2006: "Dienstweigerende Nederlandse militair wordt vervolgd"

Het openbaar Ministerie heeft dinsdag besloten een 20-jarige militair te vervolgen omdat hij weigert met zijn bataljon deel te nemen aan de Isaf-missie in de Afghaanse provincie Uruzgan.
gebrgew (3k image)
Het is in ons land de eerste soldaat die weigert deel te nemen aan de oorlogshandelingen in Irak en Afghanistan, nadat eerder militairen in de VS en Engeland tot dienstweigering overgingen.
Klik op meer.

De militair van de 43ste Gemechaniseerde Brigade moet op 3 juli voorkomen bij de Militaire Meervoudige Kamer van de Arnhemse rechtbank. Op het weigeren van dienst staat een maximale straf van 2 jaar.

Twee maanden geleden hekelde een 20-jarige dienstweigerende militair in Vrij Nederland de uitspraken van minister van Defensie Henk Kamp (VVD) dat Nederland zijn best getrainde militairen naar de Afghaanse provincie stuurt. Dat zou namelijk complete onzin zijn. De militair uit Havelte was daarvoor door het ministerie van Defensie geschorst. Hij stelde in Vrij Nederland dat de reden voor de harde aanpak is dat Defensie een voorbeeld wilde stellen, uit vrees dat meer soldaten afhaken. Dit werd door Defensie ontkend.

De militair zei goede argumenten te hebben om niet naar Uruzgan te gaan. Hij heeft 'een totaal gebrek aan geloof' in de troepen die worden uitgezonden. Hij omschreef zijn peloton als een 'kindercrèche' en een 'groepje hangjongeren'. Het zou gaan om onervaren militairen. "Mijn peloton bestaat voor het grootste deel uit jongens van een jaar of 19, die net van de basisopleiding soldaat komen en nauwelijks weten hoe ze hun mitrailleur moeten vasthouden."

De naar Amerikaans voorbeeld opgerichtte Veterans For Peace in ons land roept Nederlanders op om hun afkeer tegen de missie in Afghanistan te laten blijken. "Laat iedereen deze jonge militair op 3 juli steunen. Zorg dat hij daar niet alleen zal staan, maar dat er zoveel mogenlijk mensen op de publieke tribune zullen zitten."

Volgens deze oud-militairen zouden er nog meer militairen voor vervolging in aanmerking komen. Het OM zou in dit kader meer onderzoeken hebben lopen.

Dat Nederlandse militairen niet staan te springen om naar Uruzgan af te reizen is niet raar menen deze veteranen. Ondanks dat de Nederland politiek anders doet voor komen is Uruzgan levensgevaarlijk. Het Amerikaanse beleid is er een van veel agressie tegen de lokale bevolking. De Nederlandse troepen mogen de troep van de VS opruimen. Hierdoor zullen Nederlandse militairen daar bloot worden gesteld aan aanvallen door Afghaanse milities. De situatie in Afghanistan is zeer explosief en de agressie zal op een bepaald moment worden gericht op de Nederlandse troepen. Ook de agressie van Nederlandse special forces zal niet in het voordeel van de Nederlandse troepen zijn.

5 Reacties


Hoezeer ik ook sympathiseer met deze militair, van een "dienstweigeraar" zoals hier wordt omschreven is geen sprake. Immers, er is geen dienstplicht in dit land, noch in Amerika of Engeland. Deze militair is een werkweigeraar.

Voorts zou ik graag meer willen weten over de zogenoemde "Veterans for Peace" waar hier melding voor wordt gemaakt. Zou de schrijver van bovenstaand stukje mij willen uitleggen wat voor "club" dit is?

zei: vikkie op 15/06/2006 om: 01:52u

Wat wij zoeken zijn veteranen die ons willen helpen een organisatie op te bouwen. Wil jij ons helpen mail ons dan (veteransforpeacenederland@gmail.com)! Werk mee aan een wereld zonder oorlog!

Wat wij willen zijn is een organisatie die veteranen met problemen verder wil helpen. Een organisatie die zich inzet tegen het opnieuw uitzenden van jonge en oude militairen, mannen en vrouwen naar oorlog gebieden. Omdat wij niet geloven dat dit niet een einde maakt aan oorlog. Omdat er al teveel jonge mensen voor niets de dood in zijn gejaagd in een oorlog voor andere!

- Van de aangegeven site, compleet met de spelfouten. Officieel is de dienstplicht overigens niet afgeschaft in Nederland, er worden alleen geen jongelieden meer opgeroepen voor verplichte keuringen e.t.q., je mag nu zelf naar het leger voor jecarrière. Maar technisch gezien is - wat is zijn naam eigenlijk - dienstweigeraar.

Onze vriend(in?) Vikkie doet mij denken aan de ambtenaar die in de lift staat, jij stapt er bij in en zegt:" Goedemorgen" . De ambtenaar kijkt op zijn (het is altijd een hij) horloge en zegt na enig nadenken: "goedemiddag." Komt slim en sympathiek over, hoor.

zei: Prul op 15/06/2006 om: 08:16u

toch is de clup een beetje schimmig, en is het daarom altijd goed om je af te vragen wie er achter zit. Waarom staat er bijvoorbeeld geen plek en tijd op de website? Ik heb ze gemailed om dat te vragen, en aangeboden te helpen, maar geen antwoord gekregen.

zei: kees op 15/06/2006 om: 14:10u

@Kees

Mee eens, mijn opmerking over Vikkie sloeg op de wijsneuzigheid over het gebruik van de term "dienstweigeraar".

Het zou kunnen dat de genoemde club geen club is, maar een of enkele goedwillenden die zich niet handig weten uit te drukken op zo'n site. Kom op mensen! laat iets horen (en link dan ook maar meeteen naar De Vrije!).

zei: Prul op 15/06/2006 om: 14:46u

1. Vickie vergist zich. Iedereen die als militair weigert een bevel op te volgen, is een dienstweigeraar. Het als soldaat weigeren mee te doen aan een oorlog is desertie, en dat wordt nog zwaarder aangerekend dan het weigeren aan een (nu niet meer geldende) opkomstplicht.
2 In het kader van de vceteranendag probeert het Haags Vredesplatform een bijeenkomst te organiseren met IndonesiŰweigeraars uit 1945-'50. De redactie hierop kan leiden tot nog meer contacten.

zei: jan bervoets op 15/06/2006 om: 22:23u


Powered by Greymatter