Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/13/2006: "Hoe het er aan toegaat in de Chinese iPod fabrieken van Apple"

De gedrukte versie van de Engelse Daily Mail publiceerde afgelopen zondag een onthullende reportage over hoe het er aan toegaat in de Chinese iPod fabrieken van Apple.
longhua (11k image)
Stiekem genomen foto in de fabriek in Longhua
Moderne slavernij typeert de arbeidsomstandigheden daar wel het best.
Klik op meer.

De krant stelt dat de veelal vrouwelijke arbeidsters in de fabriek in de stad Longhua (Hongkong) worden ondergebracht in slaapplaatsen waar honderd mensen worden ondergebracht en bezoek van buiten niet is toegestaan. Werkdagen van 15 uur tegen een loon van slechts 40 euro per maand. De vijf verdiepingen tellende fabriek wordt beveiligd door politieagenten.

De reportage die niet op het net is gepubliceerd, biedt ook foto’s die binnen de Chinese fabriek zijn gemaakt en eigendom is van Foxconn. Er werken maar liefst 200.000 mensen voor dit bedrijf in Longhua waar 500.000 mensen wonen.

In een andere fabriek in Suzhou (Shanghai) waar iPod onderdelen worden gemaakt, bedragen de lonen zo’n 80 euro in de maand, maar daar wordt voor het onderkomen en voedsel ongeveer de helft van ingehouden.

Dat er zoveel vrouwen in deze industrie werken (een iPod bestaat uit meer dan 400 onderdelen die overal ter wereld in elkaar worden gezet) heeft volgens een beveiliger te maken met het feit dat vrouwen ‘eerlijker’ zijn dan mannen.

Apple is slechts één van de duizenden bedrijven die in China hun spullen laten fabriceren. Lage lonen, lange werkdagen en de industriële geheimzinnigheid maakt het land aantrekkelijk voor ondernemers.

Bron: Macworld Daily News

Eerder berichtten journalisten van de Russische IT-website ixbt.com over Foxconn waar vooral computeronderdelen worden gemaakt voor alle bekende grote merken. De foto hierboven is tijdens hun reis stiekem in de fabriek Longhua gemaakt. Uiteraard mocht er door hen niet gefotografeerd worden!


Powered by Greymatter