Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/11/2006: "Bouwen aan de bajes van Babel"

Wij bouwen aan de bajes van Babel. Ver van "onze eigen mensen" die er niets van willen verstaan.
Bajesboten1 (20k image)
Actie tegen de bajesboten in Rotterdam (april 2005)
Niet verstaan de talen die er zullen worden gesproken, straks, als de bajes af is en ergens in het industrie gebied wordt neergelegd in de haven.
Klik op meer.

Niemand weet waar dat is, tenzij ze er moeten zijn. Nog geen klank zal iemand ervan verstaan, van de talen die er zullen worden gesproken. Vooral de gevangenen niet, die onze bajes straks zullen bewonen. Een bajes meedeinend op het water van de haven. Die misselijk maakt als het stormt. Die al beroerd maakt als hij stil ligt. En wij bouwen voort. Wij, de vrije mensen. Aan onze bajes van Babel.

Een voorbeeld hebben we! Dat ligt in Rotterdam, in de haven. Daar ging ik heen. Om foto's te maken. Foto's die nu afgedrukt bij mij op tafel liggen. Nietszeggend. Nietsvoelend. Alleen ik, door mijn herinnering aan het maken van de foto's, voel het nog. Omdat ik het toen hoorde; Babel! Vanuit de luchtkooien op de kade. Zoveel stemmen door elkaar. Allemaal andere klanken.

Het was een hete dag. Snel schoot ik over het parkeerterrein. Klik. Klik. Klik. Bewakers konden door de netten, gespannen achter de hekken en het gaas, zien waarmee ik bezig was. Camera's registreerden mij terwijl ik de bajes registreerde en in mijn hart klopte de onvoorstelbare woede van de machteloosheid. Liever had ik hier met een slijptol gestaan. Met nog eens een hele massa mensen achter me.

Voor de bajes van Babel. Zo nn als er in mijn woonplaats ook gaat komen. Er wordt ijverig aan gewerkt door sterke mannen en grote machines die de taal van de opdracht verstaan.

Zij z�lf zijn Babel! Want zij verstaan de taal van de wanhoop niet. Of de taal van de angst. Enkel de taal van de baas, die zegt: "We gaan de bajes van Babel bouwen, om al die vreemde mensen in op te sluiten, en jullie gaan ermee aan de slag." Geen vragen. Geen twijfels. De taal van het loonzakje die boven de taal van de eenzaamheid gaat. Heel simpel. De bajes van Babel bouwen.

De gevangenen in de luchtkooien. Zij komen van overal. Ze hebben allemaal hun eigen reden om naar het land dat de bajessen van Babel voor hen bouwt te komen. Natuurlijk weten ze niet dat ze op weg zijn naar de bajes van Babel. Ze denken dat ze hier kunnen werken aan hun toekomst en die van hun familieleden. Ze denken dat ze hier veilig zullen zijn en niet uitgeleverd zullen worden aan de ellende die ze ontsnapten. De doodsangst. De onzekerheid van bestaan. En dan bevinden ze zich op een dag ineens in de gangen en de cellen van de bajes van Babel. En van de bajessen van Babel binnenkort, als het aan ons nuchter Nederlanderschap ligt, want "die mensen horen hier niet" en "het zijn er veel te veel".

Maar luister dan toch! Door al die talen heen spreekt wat ons ��n zou moeten maken met ieder mens. De drang om te overleven. En die gevangenen, ook al spreken ze elkaars taal niet, verstaan d�t wel van elkaar. Die drang om te overleven. Maar meer nog: hoe die de grond wordt ingestampt. Ze kunnen het zien in elkaars ogen. Voelen aan de manier waarop iemand lusteloos tegen het hek aan zit, op de grond. Worden er dagelijks mee geconfronteerd door de manier waarop groepjes mensen allemaal dezelfde richting oplopen in de luchtkooi. Als beesten, die van nature gewend zijn mijlen per dag af te leggen. Die doen dat ook. Heen en weer en rond en rond. Dan beweeg je tenminste nog. Eindeloos bewegen om het bewegen terwijl het nergens nog naar toe gaat, geen doel heeft, en het niet duidelijk is hoe lang het nog gaat duren. Ze leven nog, maar waarvoor eigenlijk?

Als het aan de opdrachtgevers en de wettenmakers ligt, komt er in de haven van mijn woonplaats ook zo�n bajes van Babel. Nu zijn er overdag de stemmen van de bouwvakkers, en schijnt �s nachts het licht van de bouwlampen nog in lege cellen. Als ik daarvoor sta, hoor ik de stemmen die ik in Rotterdam hoorde, nu al daar. In onze eigen bajes van Babel. We kunnen er trots op zijn. Wij, de mensen van Zaanstad, die hebben gelezen in de krant hoe er voor de bajes van Babel wordt gezocht naar personeel. Bewakers voor het symbool van onze zakelijkheid.

�Ik begrijp het echt niet,� zegt een vriend van mij �Waarom mensen dit bouwen, en er dan andere mensen instoppen.�

Ik ook niet. Zou het zijn omdat we niet w�llen dat zij onze taal gaan spreken? Omdat we dan gedwongen worden naar hun verhalen te luisteren? Het is niet voor niets dat we vluchtelingen wegstoppen in centra ver buiten de door ons bewoonde wereld. Zo gaat de machine der vervreemding door. Als een wals over de harten van mensen.

Het moet wel. Anders solliciteert er niemand naar de baan van sleuteldrager, deurensluiter en voederaar. Anders voelen mensen het: Dat niet die gevangenen beesten zijn, maar zijzelf. En dat dit de manier is, waarop zij de televisie, de DVD speler, de auto, het huis, en de vakantie bekostigen. Met besmet werk; het werk aan de bajes van Babel!

STOP EN SLUIT BAJESBOTEN!
Wie mee wil doen aan een op te richten werkgroep tegen de bajesboten in de Zaanse Isaac Baarthaven, kan mailen naar: info@jokekaviaar.nl

Joke Kaviaar, 11-6-06

2 Reacties


Zoiets verzin je niet: dit bericht over de bouwers van de boten heeft een gesponsorde koppeling aan de KLM, specialist op uitzettingsgebied. Dit prachtbouwbedrijf heeft ook de brandhaard op Schiphol gebouwd, maar heeft de trotse mededeling hierover snel van zijn site gehaald na de brand.
Als je "detentieboot" in de zoekmachine stopt krijg je vanzelf het nieuws dat er vacatures zijn. Weer een gesponsorde koppeling.
Carrièrekansen, mensen!

Met de toren van Babel liep het niet goed af. Dus... hoop is er altijd.

zei: Prul op 12/06/2006 om: 01:01u

er valt maar een ding op te zeggen en dat is dat nederland gewoon een kutland is en waarschijnlijk blijft

zei: thomy op 12/06/2006 om: 09:54u


Powered by Greymatter