Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/10/2006: "Politie St. Peterburg zet activisten G8 onder druk"

Minder dan zes weken voordat de G8-top in het Russische St. Petersburg van start gaat, hebben activisten verklaard dat de politie druk uitoefent om ‘rustig’ te blijven.
logoG8Stpetersburg (13k image)
Zowel linkse als rechtse activisten zijn massaal uitgenodigd om op het politiebureau informeel te praten. Eén activist werd ondervraagd.
Klik op meer.

Iosif Abramson (78), een veteraan op antifascistisch terrein en een van de leiders van de Marxistische Associatie in St. Petersburg was de (on)gelukkige. Hij kreeg een telefoontje van politie-onderzoeker Ilya Galchuk. Abrahamson liet tegenover de St. Petersburg Times weten dat hij beleefd werd uitgenodigd voor een gesprek in het kader van een ‘anti-extremistisch misdaadpreventie campagne’.

Hij was verbijsterd en sprakeloos omdat zijn organisatie juist vecht tegen extremisme en vreemdelingenhaat en hij nu juist als een mogelijke verdachte werd beschouwd, zo liet hij de krant weten.

Volgens de linkse politicus Vladimir Soloveichik die het tweede Russische Sociaal Forum meeorganiseert dat tegelijkertijd met de G8-top een tegenbijeenkomst organiseert, is de politie na 31 mei met haar benaderingen gestart.

Hij stelt dat tijdens de gesprekken ook de politieke overtuiging van de uitgenodigde activisten ter sprake komt, de financiële middelen die de activisten ter beschikking hebben en de websites die aan de tegenactiviteiten zijn gewijd. In zijn geval stond de politie opeens voor zijn deur en dat gold ook voor zijn makker Yevgeny Kozlov. Anderen werden telefonisch benaderd.

Abramson kondigde aan dat de activisten zich bij de Russische ombudsman zullen beklagen en tevens bij de officier van justitie een klacht zullen indienen.


Powered by Greymatter