Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/10/2006: "Internationaal weekend van verzet tegen de Green Scare"

Dit weekend is er wereldwijd een weekend van verzet gaande tegen de Green Scare in de VS.
GreenScare36865 (33k image)
Actie bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam (9 juni)
Het gaat hier om de vervolging van milieu- en dierenactivisten op grond van antiterrorismewetgeving waardoor de verdachten tot draconische straffen veroordeeld kunnen worden.
Klik op meer.

Er vinden dit weekend in totaal op 43 plaatsen activiteiten plaats. Tegelijkertijd werd er een nieuwe website gelanceerd genaamd GreenScare.org die speciaal aan deze verontrustende ontwikkeling is gewijd. De term ‘Green Scare’ verwijst naar de Red Scare, de angst voor communisme die in de VS in de jaren veertig en vijftig tot een heksenjacht leidde op iedereen met linkse sympathieën.

De FBI heeft het vooral gemunt op vermeende activisten van het Earth Liberation Fronf (ELF) en het Animal Liberation Front (ALF). Velen van hen zitten vast, anderen zijn op borgtocht vrij in afwachting van hun proces terwijl een lange lijst anderen elk moment vervolging kunnen verwachten. Een van de arrestanten, Bill Rodgers, heeft kort na zijn arrestatie zelfmoord gepleegd in de cel. Benadrukt moet worden dat geen van de vervolgde activisten ooit mensenlevens in de waagschaal heeft gesteld. Steeds ging het om acties waarbij het doel was om materiële schade te veroorzaken.

Drie van de verdachten, namelijk Eric McDavid, Lauren Weiner en Zachary Jenson, werden in januari van dit jaar gearresteerd door toedoen van een door de FBI betaalde informante genaamd Anna Davies of Anna Davidson.

In de VS is opnieuw beroering ontstaan omdat onderzoek in de beweging heeft duidelijk gemaakt dat ze ook als provocateur optrad. Dat wil zeggen dat ze mensen bewust aanzette tot strafbare daden en tot acties waarbij ze gevaar liepen om klappen op te lopen van de oproerpolitie of om gearresteerd te worden.

Zo heeft de advocaat van Eric McDavid, Mark Reichel, verklaard dat Eric door Anna werd aangezet om tot strafbare daden over te gaan. Ook zou ze alle drie bovengenoemde verdachten hebben geleerd om bommen te maken en hield ze supervisie over hun activiteiten. Ze dreigde hen herhaaldelijk in de steek te laten wanneer ze niet ‘iets’ zouden gaan doen. De discussie vind je op Infoshop.

Zie over dit verhaal ook eerdere bijdragen op De Vrije: hier en hier.

Het steunnetwerk Earth Liberation Prisoners (ELP) maakte donderdag bekend dat de verdachten Chelsea Gerlach en Suzanne Savoie belastende verklaringen over medeverdachten Nathan Block en Joyanna Zacher hebben afgelegd en met de autoriteiten samenwerken. Dat is zowel door medeverdachten als advocaten bevestigd. Daarop trok de groep haar steun aan dit tweetal in. Een week eerder maakte de groep bekend dat Laura Weiner inmiddels ook meewerkt aan het justitieel onderzoek op grond waarvan zij door het ELP wordt bestempeld als ‘informante’. De beschuldiging tegenover haar is hierdoor een minder ernstige geworden. Ook de steun aan de op borgtocht (1,2 miljoen dollar) vrijgelaten Lauren is door deze groep gestaakt.

(Helaas is het in dit soort zaken vrijwel altijd het geval dat sommigen gaan praten tegenover politie en justitie. Het vereist volharding en moed om je mond dicht te houden. Iedereen die dit soort acties doet, dient zich hiervan bewust te zijn… Tegenover politie en justitie houd je je mond dicht!)

Radio KPFT zond op vrijdag 9 juni in de VS een radioprogramma uit met Chris (Steungroep Jeff Luers), Evan (Steungroep Gevangenen Sacramento), Angela (Vrienden van Daniel McGowan), en Will (journalist achter Green is the New Red). Deze uitzending werd gemaakt door Anarchist Black Cross Houston in samenwerking met Houston Indymedia en valt hier te beluisteren.

In ons land vond op vrijdag 9 juni een protestactie plaats bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Een verslag hiervan vind je op Indymedia.

1 Reactie


Om precies te zijn - er zijn twee red scares geweest. De eerste leidde tot bijvoorbeeld de deportatie van Emma Goldmann en de justitiële moord op Sacco en Vanzetti. Verder stelt het systeem een premie op het verlinken van medeverdachten, de zogenaamde plea bargain: als je een medeverdachte er bijlapt wordt je minder straf in het vooruitzicht gesteld. Let toch vooral op die door en door corrupte procedure alvorens Chelsea Gerlach en anderen af te vallen. Het is zwak, zeker, maar denk niet te makkelijk dat je zelf wel stand zou houden onder dergelijke druk.
(De gearresteerde chef staf van Cheney maakt van die mogelijkheid gebruik om te piepen dat zijn baas stouter is geweest - dergelijke lafbekkerij kan dan toch juist weer gewaardeerd worden).

zei: Prul op 11/06/2006 om: 12:33u


Powered by Greymatter