Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/05/2006: "Pinksterlanddagen loopt ten einde"

De 73-ste pinksterlanddagen loopt weer ten einde. Tentjes worden weer opgevouwen en het terrein raakt weer leeg. Ruim 400 bezoekers konden de afgelopen dagen genieten van workshops, discussies en optredens van bands en DJ's.
appelscha11 (54k image)
In de rij voor het eten bij Rampenplan. Foto: Unai Risueño/Ravage Digitaal (Meer foto's)

Vrijdagavond, als de NS weekendretours begint te verkopen, druppelen de eerste bezoekers binnen. Veel caravanhuurders zijn er dan al, maar al snel schieten ook de tentjes als paddestoelen uit de grond. Sommigen zijn er al voor de zoveelste keer, maar zo hier en daar zijn er ook mensen die voor het eerst op het festival komt.
Thaïsha (18) is er zoëen. "Vorig jaar hoorde ik voor het eerst van het festival, maar toen was het net pinksteren geweest. Ja, ik heb me het hele jaar erop verheugd, en nu kan ik eindelijk gaan." Haar interesse in het anarchisme - hoofdthema van de Pinksterlanddagen - was gewekt door haar eigen ouders. "Ook zulke anarchisten. Ze wilden niet mee, ze houden niet zo van veel mensen om zich heen. Dus ben ik maar alleen gegaan."
Iemand die er al veel vaker was, is onze eigen J.B. Arend. Hij participeert al twintig jaar in de organisatie van het festival. Hij weet ook meer te vertellen over het getal 73. Want eigenlijk is dat meer bij benadering. "Elders werd al langer geleden zo'n festival gehouden met pinksteren, dus dan zou de Pinksterlanddagen ouder zijn. Aan de andere kant werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de Pinksterlanddagen verboden door de Duitse bezetter, en hoewel aan het begin van de oorlog in het geheim nog wel een festivalletje werd gegeven, werd dat later in de oorlog lastiger. Dus dan vallen er weer een paar af."
Feit blijft in elk geval dat de Pinksterlanddagen vrij oud is. Best een prestatie als je dan nog steeds weet te vernieuwen. Zo was dit jaar voor de tweede keer Radio ZwartRood Appelscha weer van de partij, en dit jaar groter dan vorig jaar. Medewerkers van Radio de Vrije Keyser (Amsterdam), Radio Wanklank (Wageningen), ASCII, PUSCII en De Vrije verzorgden een weekend lang radio met verslagen van workshops, interviews en muziek. Tot groot plezier van de bezoekers, en dankzij de internet-stream op zondag, ook van luisteraars thuis.
Maar leuker was natuurlijk als je de workshops gewoon zèlf bijwoonde. Zoals bijvoorbeeld de klimworkshop van GroenFront!, die in de bossen achter het campingterrein gegeven werd. Beginnelingen werden rustig uitgelegd hoe je het beste door middel van professioneel klimgereedschap de bomen in kon. Hoewel de activisten van GroenFront! zelf als een speer de bomen in kwamen, bleef het voor beginners nog wat lastig.
Ook interessant was de discussie met enkele redactieleden van Indymedia, die overigens niet op de foto wilden ("We krijgen erg veel bedreigingen binnen, en blijven daarom liever gezichtsloos"). De bedoeling was kritiek te leveren op dit medium, waar de redactie van Indymedia hun leringen uit kunnen trekken. Veelgehoorde kritiek was het verwijderbeleid van Indymedia, maar daarnaast werd er ook nog een stukje gediscussiëerd over de mogelijkheden om van Indymedia een wiki te maken, maar daar zag de redactie niets in. "We willen niet dat mensen een stukje van iemand anders kunnen bewerken", was het excuus.

Al met al werd het een gezellig festival, vooral tijdens etenstijd, toen de rijen voor het eten van Rampenplan tot de andere kant van het terrein strekte. Arend is in elk geval tevreden. "We hebben dit jaar meer bezoekers dan vorig jaar getrokken, en dat is leuk. Ik heb ook weer veel nieuwe gezichten gezien."
Baas boven baas, natuurlijk heeft Thaïsha de meeste nieuwe gezichten gezien. "Ik heb het afgelopen weekend veel nieuwe mensen ontmoet en leren kennen. Ja, het festival was wat ik ervan gehoopt had. Volgend jaar ga ik weer."

5 Reacties


Ja, het was zeker geslaagt! Volgend jaar inderdaad weer smile
(maar ik geloof niet dat ik de enige was die voor het eerst op de PL was... wink)

zei: Tha´sa op 05/06/2006 om: 20:07u

Wanbetalers opgepast!

Zoals in het vorige nummer van de Grachtenkrant is aangekondigd, is tijdens de Pinksterlanddagen een wanbetaler van de Grachtenpot aangepakt en als voorbeeld gesteld.

Hopelijk (voor hen!) zullen andere wanbetalers nu snel hun leven beteren!
Na aan het publiek getoond te zijn, las een tot inkeer gebrachte wanbetaler, tot tranen geroerd, de volgende verklaring voor:

Beste mensen,

Ik beken: ik ben een wanbetaler! Ik heb verzuimd om op tijd de Grachtenpot te betalen! Zo heb ik de kraakbeweging schade toegebracht voor een bedrag van 13,70 euro!

Ik bedank mijn familie, dat ze mijn schuld inmiddels hebben voldaan en een voorschot voor een jaarabonnement op de Grachtenkrant hebben betaald. Dat is immers maar 35 euro!

Ook bedank ik onze grote kameraad M.v.d.Linde voor de uiterst coulante behandeling die mij de afgelopen drie maanden ten deel is gevallen. In de goed geoutilleerde volksgevangenis van de stencilkelder heb ik geleerd om weer een produktief lid van de kraakbeweging te worden.
Drie maanden lang vastgeketend aan een oude stencilmachine! U begrijpt dat ik inmiddels geen nietmachine meer kan zien!

Zoals Sigmund Freud ooit over de Gestapo zei: ik kan u de Grachtenkrant van harte aanbevelen! Betaal de Grachtenpot, want u kunt het volgende slachtoffer worden van de revolutionaire gerechtigheid van het Grachtenpot-incassoteam.

Terwijl de Grachtenkrant toch zo'n leuk blad is. Ook al is het grotendeels knip- en plakwerk. En als de inhoud je niet bevalt, dan komt dat toch ook omdat jullie zelf geen eigen geschreven kopij inleveren!

Ik wil alles zeggen, als jullie maar ophouden met slaan! En het was ook helemaal niet mijn bedoeling dat mijn kleine kinderen hierin betrokken zouden raken!

Dus stort gul op gironummer 4937573 ten name van MvdLinde in Amsterdam!

Leve onze kameraad-penningmeester MvdLinde!

Leve de Grachtenkrant!

En mag ik nu naar huis?

zei: grakra op 06/06/2006 om: 01:35u

Deed ik trouwens overkomen dat de Pinksterlanddagen leuk is? Wacht maar tot je je tent op moet vouwen! huilen

zei: Peter Barton op 06/06/2006 om: 11:56u

Nachtenlang geplaagd door muggen, en je diervriendelijk-pacifistische beginselen weerhouden je van harde actie, die bij kamperen toch geen enkele zin zou hebben. Maar dan komt het uur der WRAKE hahahaaaa: je rolt de tent op, de muggen houden een steeds kleiner hoekje over waarin je ze allemaal in paniek ziet dansen, je haalt de laatste tentstok er uit (hebben ze nog een eerlijk gaatje om door te ontsnappen) - en dan - stilte. Wie niet ontsnapt is heeft pech. Ach, de geneugten van kamperen en een tent oprollen. Ik mis ze nu al! big grin

zei: Prul op 06/06/2006 om: 14:00u

Zo kun je het ook zien, inderdaad... wink Was jij er trouwens wel, Prul? Ik kan me niet herinneren dat we elkaar gesproken hebben...

zei: Peter op 06/06/2006 om: 14:11u


Powered by Greymatter