Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/25/2006: "Nog meer anarchie: Oost-Timor"

Zo noemen de gangbare propagandamedia de toestand in Oost-Timor. De regering heeft een omvangrijk deel van het leger ontslagen zonder bij machte te zijn dit te ontwapenen: een klassiek recept voor een staatsgreep of een burgeroorlog.
timorvlucht (91k image)
Op de vlucht
Klik op meer

De aanvoerder van de muitende ontslagen soldaten, Vicente Reinaldo, noemt de regering communistisch en zegt alleen bevelen te willen aanvaarden van president Gusmão. Deze heeft het opperbevel over het leger in handen genomen (enkele uren geleden voordat dit werd opgetekend). Reinaldo zegt dat hij de Australische militairen die er op los komen slaan met open armen zal ontvangen.

De onrust lijkt sterk op de burgeroorlogachtige situatie van december 1975, toen het Indonesische leger de (voormalige) Portugese kolonie bezette en het land in zijn geheel geannexeerd werd. Er wordt gezegd dat er een etnische component aan de troebelen ten grondslag ligt. Verdere uitleg ontbreekt - Oost-Timor is etnisch nogal verdeeld, maar dit agument is nog niet eerder genoemd de afgelopen dertig jaar. En als de Australische premier - doorgekankerde racist pur sang - de passie van rust en orde preekt komt er niets goeds van.
Er wordt geschoten in Dili en omgeving, duizenden mensen zijn op de vlucht. Niet voor de eerste keer de afgelopen dertig jaar. Portugal, dat destijds de kolonie aan zijn treurige lot overliet, stuurt nu leden van de Republikeinse Garde om de orde te helpen herstellen.Welke orde?


Powered by Greymatter