Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/25/2006: "Anarchie, klagen de fabriekseigenaren"

Inmiddels zijn meer dan honderd textielfabrieken in Bangladesj in brand gestoken door de arbeiders die er werkzaam waren. Op de een of ander manier is het genoeg - zeven dagen in de week beulen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat voor 25 euro per maand - dan kun je net zo goed niet werken. En dus gaan de fabrieken in brand.

banglaburn (83k image)
Klik op meer

De onrust is intussen "uitgebroken" uit de zogenaamde vrijhandelszone naar de gewone industriegbieden, vooral in de hoofdstad Dhaka. Het gaat om de textielateliers waar de goedkope kleding wordt gemaakt die de winkelstraatketens van de "ontwikkelde wereld" halen. Van het weekeinde werd er gedemonstreerd door arbeiders die loonsverhoging eisten - als reactie schoot de politie een arbeider dood, waarna de protestbeweging zich razendsnel uitbreidde.
De "ondernemers" eisen nu dat het leger tegen de protesten wordt ingezet. Vooralsnog is moeilijk te overzien hoe dit de opstandige werkers weer in het gareel kan krijgen. Als zij de fabrieken zelf in brand steken valt er immers niet veel in het gareel te brengen. Deze reactie van de arbeiders wordt zeker ingegeven door de overweging dat staken geen zin heeft omdat de fabrikanten altijd nieuwe onderkruipers kan recruteren van het platteland. Bovendien is in de zogenaamde vrijhandelszone iedere vakbondsactiviteit verboden.
Als de kapitalisten over anarchie klagen is er iets aan de hand, dat is duidelijk.

3 Reacties


Wat ook een rol zal spelen is de stijgende brandstofprijzen. Dat is voor arme landen als Bangladesh nu al een toenemend probleem, en dat gaat alleen nog maar erger worden. De vrijhandelszones kunnen nog veel ontevredenheid verwachten.

zei: waegari op 25/05/2006 om: 10:45u

In Bangladesh heb je een vakbond die contact heeft met de AIT(de eerste internationale).
Er schijnt een tijdje terug een CNT(Spanje) delegatie naar toe geweest te zijn en die waren vrij positief over wat ze zagen. En om het zacht uit te drukken; de vrouw man verhouding liet te wensen over. Overigens hadden zij 10000 leden.
En om nog even te reageren op waegari: hoeveel branstof verbruikt iemand die 25 euro per maand verdient?

zei: VÝctor op 25/05/2006 om: 16:16u

Ziehier een weblog van een anarchistische journalist in Bangladesh. Houd hem in de gaten, doen wij het ook!

@Victor (neem ik aan): brandstoffen kunnen een behoorlijke postenkost zijn in het huishouden - men kookt vaak op producten waarvan de prijs aan die van aardolie gekoppeld is - dus het idee van waegari is als verklaring goed denkbaar.

zei: Prul op 25/05/2006 om: 21:23u


Powered by Greymatter