Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/23/2006: "Er blijft altijd iets van hangen"

..en het moet nog in de Trouw-bijlage Letter en Geest komen, tenslotte.
Amir Taheri, een scribent die altijd met open armen is ontvangen in deze bijlage - demonstranten tegen de oorlog tegen Irak werden hier in maart 20003 door hem als "antisemieten" afgeschilderd - weet het, nou ja, zeker is een groot woord, maar hij weet het: Joden moeten iets geels dragen om herkenbaar te zijn in Iran, sinds het weekeinde.
national_post_new_hitler (48k image)
National Post, een papieren drol uit Canada

Klik op meer

Als bedenker voor deze wet heeft hij de Iraanse minister voor Islamitische Oriëntatie Mostafa Pourhardani opgevoerd. Het opmerkelijke is dat de enige verwijzing naar deze minister op het internet van Taheri zelf afkomstig is. De hele minister is verzonnen. Net als de hele zogenaamde wet. Om het aannemelijker te maken werd er bij gezegd dat christenen iets roods zouden moeten dragen en mazdeïsten (ook wel zoroastrianen genoemd, aanhangers van de oude Iraanse godsdienst) iets blauws. Maar geel en Joden, dat doet het lekker, zeker als je de geesten rijp wilt maken voor atoombommen op Teheran. Dus de media die graag mee willen zingen in dit koor zoals dit stuk vullis, de meeste Murdoch-media, de Jerusalem Post en andere usual suspects hebben meegezongen. Het viel niet lang vol te houden, natuurlijk. De draai die Taheri er nu aan geeft is dat door de negatieve publiciteit de Iraanse overheid schielijk op haar schreden is teruggekomen. Een ideetje van die zelfde verzonnen minister?
En het gaat er natuurlijk om dat de achterban van George W. en de propagandisten aan deze kant van de oceaan, New Labour en de applausmachine voor Ayaan Hirsi, er altijd op terug kunnen komen als zij een frisse vrolijke oorlog - politiek gesteund door het kabinet-Balkenende II of III - willen beginnen. De premier van Australië heeft in ieder geval al zijn afschuw uitgesproken over de niet-bestaande wet van de minister die niet bestaat. En Australië doet nog steeds van harte mee in Afghanistan en Irak.

Tenslotte wordt het voorbereiden van het ontwikkelen van kernenergie in Iran in de propagandamedia ook allang onvervaard afgeschilderd als het ontwikkelen van kernwapens.

Een tip: "Iran" betekent "Ariërs". Stop de persen, neocons!

2 Reacties


Uit NRC-Handelsblad van gisteren 22 mei:
"Van onze correspondent Thomas Erdbrink

TEHERAN, 22 MEI.

Schokkend nieuws op de voorpagina van de Canadese krant National Post vrijdag. Joden en christenen in Iran zouden verplicht worden om onderscheidende tekens op hun kleding te dragen, respectievelijk geel en rood, zo meldde de krant. Om het verhaal kracht bij te zetten werd er een grote foto bij geplaatst van twee joden in de Tweede wereldoorlog in Duitsland met Davidsterren op hun kleding.

Het Simon Wiesenthal centrum reageerde al vĆ³Ć³r publicatie met een woedende brief aan Kofi Annan, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, waarin een onmiddellijk onderzoek werd geĆ«ist. Verscheidene serieuze media namen het sensationele bericht over.

Maar al snel bleek dat het verhaal niet klopte.

Op 15 mei nam het Iraanse parlement een wet aan die de regering verplicht te onderzoeken wat een goed kledingadvies voor het Iraanse volk zou zijn. Daarnaast beoogt de wet lokale fabrikanten te beschermen tegen de invasie van Chinees textiel. In Iran zijn hoofddoek en lange mantel verplicht voor vrouwen. Mannen mogen geen korte broeken dragen. In grote steden worden de hoofddoeken steeds kleiner en de mantels jakjes. Dit tot afschuw van Iraanse conservatieven die echter wel beseffen dat de manier van kleden niet is af te dwingen.

Over dwang wordt in de wet dan ook niet gesproken, en over onderscheidende kleding voor minderheden al helemaal niet. Vorige maand deelde president Mahmoud Ahmadinejad nog mee dat niemand Iraanse vrouwen kan dwingen tot het op juiste wijze dragen van de hoofddoek en verdere islamitische kleding. Maurice Mothammed, een joods lid van het Iraanse parlement, sprak het verhaal uit de National Post meteen tegen en noemde het een ā€žbelediging voor Irans minderhedenā€.

Desondanks reageerden diverse internationale politici op het verhaal over de kledinglijn voor Iraanse minderheden. Stephen Harper, de premier van Canada, gaf toe niet in te staan voor de juistheid van het verhaal, maar achtte Iran in staat tot dergelijke besluiten. ā€žWe hebben genoeg van dat land gezien dat suggereert dat het in staat is tot dit soort maatregelen. Het is verbijsterend dat enig regime ter wereld maatregelen wil nemen die doen herinneren aan het nazitijdperkā€, zei hij. De Australische premier John Howard zei dat ā€žalles wat hiermee te maken heeft totaal onverenigbaar is met geciviliseerde landenā€. Het Amerikaanse State Department, reageerde ongeveer hetzelfde.

De bron van de affaire was een gevluchte Iraniƫr met sterke banden met de Amerikaanse neocons, Amir Taheri. Hij was van 1972 tot 1979 hoofdredacteur van de belangrijkste pro-sjah krant, en verliet Iran toen de sjah in 1979 tijdens de islamitische revolutie werd verdreven. Taheri heeft nu onderdak gevonden bij het Amerikaanse pr-bedrijf Benador Associates, dat vrijwel exclusief neoconservatieve sprekers en auteurs levert. Hoewel Taheri zich introduceert als onafhankelijke expert heeft hij altijd een politieke agenda. Hij maakt deel uit van een kleine, maar invloedrijke Amerikaanse groep van critici van Iran.

De National Post, die bekend staat als pro-Israƫl, plaatste zaterdag de ontkennende reactie van de Iraanse ambassade in Canada, maar trok de eerdere verhalen niet terug.

Rabbijn Marvin Hier van het Simon Wiesenthal centrum, schrijver van de brief aan Kofi Annan, gaf later toe geen andere bronnen te hebben geraadpleegd dan het krantenstuk. Desondanks gelooft hij nog steeds dat de Iraanse wet voor speciale minderhedenkleding bestaat."

Oeps- daar gaat de scoop van Letter en Geest - zelfde concern tenslotte...

zei: Prul op 23/05/2006 om: 14:30u

"een gevluchte Iraniƫr met sterke banden met de Amerikaanse neocons"...Vluchtelingen met sterke banden met Amerikaanse neocons zijn toch een apart soort...

zei: waegari op 24/05/2006 om: 23:23u


Powered by Greymatter