Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/22/2006: "Nederlands Sociaal Forum in Nijmegen"

Onder het motto ‘een andere wereld is mogelijk’ hebben het afgelopen weekend in Nijmegen ongeveer drieduizend mensen deelgenomen aan workshops, culturele activiteiten, een filmprogramma en vele debatten met internationale sprekers, plus een informatiemarkt van maatschappelijke organisatie die werken aan een andere wereld.
NSF36443 (16k image)
Tijdens NSF aangebrachte anarchistische leuze wordt verwijderd
Klik op meer.

Het NSF wil een open ontmoetingsplaats zijn voor iedereen die op wil komen voor een andere wereld. Dat brengt heel veel informatie, discussie en goede bedoelingen met zich mee alsmede de dominante aanwezigheid van bepaalde organisaties zoals de Internationale Socialisten met hun irritante gecolporteer.

Verrassend was de uitgave van Forum 3 die dagelijks een zeer informatief krantje uitgaven met veel adressen van actieve groepen. Het ging hier om een initiatief vanuit het anarchistische 2.DH5 festival die hun uitgangspunt ‘van onderen’ op deze wijze tot uitdrukking brachten.

Van de sprekers viel de bekende activiste uit India Vandava Shiva in positieve zin op. “Je kunt de meester niet verslaan met zijn eigen regels”, was een van haar uitspraken van haar die mij bijzonder aansprak. Haar uitspraken over vrijheid leken regelrecht aan Bakoenin te zijn ontleend: “Jij kunt niet vrij zijn, als ik dat niet ben.”

Fascinerend was te bemerken de enorme kennis die tijdens zo’n weekend wordt geuit. Inhoudelijk was het programma bijzonder sterk. Maar om nu te stellen dat er een vuist werd gevormd op het Nijmeegse universiteitsterrein voert te ver. De sfeer daarentegen was goed en dat gold ook voor de organisatie van het geheel. Een misser daarentegen was de catering, het gebruikelijke universiteitsvoer als het ware.

Het meest vermaakt heb ik me echter op de informatiemarkt bij de stand van de Pinksterlanddagengroep. Er was veel interesse voor het anarchistisch gedachtegoed en het materiaal in de stand zoals de Flexkrant, Buiten de Orde en de flyer van de Pinksterlanddagen die gretig aftrek vonden. We raakten met heel veel mensen in gesprek zoals over het programma van het NSF, het anarchisme, en het programma van de Pinksterlanddagen. Onder hen bevonden zich de nodige geestverwanten die behoorlijk talrijk aanwezig waren in het Nijmeegse.

Er werd ons nogal eens gevraagd van welke organisatie we afkomstig waren. Daarop volgde steevast het antwoord dat we niet namens een organisatie deelnemen maar juist áán organisaties deelnemen. Een dergelijke andere manier van werken maakt het echter moeilijk om coalities aan te gaan. Je raakt snel verstrikt in het spel van macht & hiërarchie, de strijd tussen ego’s en het recht van de sterkste & de grootste. Daarbij hebben we niets te winnen en het spreekt niet tot onze verbeelding.

Toch blijft staan dat er met een grotere beweging meer bereikt kan worden dan met een kleinere. We moeten dus op dergelijke ontmoetingsplekken blijven proberen onze zienswijzen te propageren, kennis te delen en onze strijdbaarheid te etaleren.

Bijdrage van Yolanda Winkelhuyzen


Powered by Greymatter