Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/22/2006: "Geen kind in de cel!"

Vreemdelingenkinderen horen niet thuis in een gevangenis. Toch worden in Nederland kinderen steeds vaker en langer samen met hun ouders of alleen vastgezet in vreemdelingendetentie.
GeenKindInDeCel36440 (18k image)
Het affiche van de campagne is door anarchisten bijgedragen
Op dit moment alleen al zitten tientallen vreemdelingenkinderen opgesloten!
Klik op meer.

De campagne 'Geen kind in de cel' loopt al enige tijd en wordt gedragen door organisaties als Amnesty International, Defence for Children International Nederland, Stichting INLIA, Kerkinactie, Stichting Allleenstaande Minderjarige Asielzoekers Humanitas (SAMAH), Raad van Kerken, Unicef Nederland, VluchtelingenWerk Nederland en Stichting Kinderpostzegels Nederland. Bijna 60.000 mensen hebben inmiddels de petitie ondertekend.

Zoals op de website staat vermeld: Het opsluiten van onschuldige kinderen is onaanvaardbaar. Dat schrijven ook vele internationale verdragen. Er zijn diverse mensenrechtenverdragen die stellen dat detentie alléén mag worden toegepast als er redelijkerwijs geen alternatieven zijn. Bovendien dient de gevangenneming zo kort mogelijk te duren. Zeker als het gaat om een kwetsbare groep als kinderen.

In het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind, dat ook door Nederland is ondertekend, staat dat de belangen van kinderen voorop horen te staan. Vreemdelingenkinderen zijn extra kwetsbaar door alles wat ze hebben meegemaakt en opsluiting is voor hen zeer ingrijpend. Hun ontwikkeling en psychische gezondheid komt op deze manier ernstig in gevaar.

De VN wees de Nederlandse regering in 2004 nog eens uitdrukkelijk op haar verplichting uitgeprocedeerde kinderen alleen vast te zetten als het echt niet anders kan. Bovendien moet de regering ervoor zorgen dat deze kinderen goed onderwijs en goed onderdak krijgen en dus niet in een cel terechtkomen.

Ook de Raad van Europa heeft Nederland opgeroepen om het detineren van vreemdelingenkinderen onder alle omstandigheden te vermijden. En als dat onverhoopt toch moet gebeuren, dient Nederland te zorgen voor een kindvriendelijke omgeving met veiligheid, onderwijs, maximale bewegingsvrijheid en personeel dat met kinderen weet om te gaan.

De vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) noemt de gevangenissen waarin de meeste kinderen zitten opgesloten, het Grenshospitium en het uitzetcentrum Rotterdam, ronduit ongeschikt voor de detentie van kinderen. In Nederland komen kinderen in dit soort ongeschikte gevangenissen terecht zonder dat goed is gekeken naar minder ingrijpende alternatieven, zoals een frequente meldplicht en een verblijf in een open centrum.

De Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht heeft nu een affiche gemaakt ter ondersteuning van deze actie die nog tot 21 juni loopt. Het affiche kan worden gedownload.

2 Reacties


n poster gemaakt door Anarchistische Anti-deportatie Groep zooo
ik dacht dat carolien buisman die gemaakt had... http://www.geenkindindecel.nl/index.php?ac=Petitie maakt verder niet uit als er maar getekend word ! zie ik jullie 4 juni ook weer bij de wake bij kamp zeist ?

zei: nn op 22/05/2006 om: 19:06u

Zeist of waar dan ook...
Dit is zo'n onderwerp waarvan het wormen&madenregime vindt: zo veel mogelijk zwijgen en lawaai maken over andere zaken, dan valt het niet op.

En wat zijn kinderen? Ik zat eens met drie Chinese meisjes te praten in het grenshospitium - zo goed en zo kwaad als het ging, je leert ook nog eens wat Chinees - de oudste was volwassen en flirterig. Daardoor drong het pas na afloop tot mij door dat de andere twee wel heel jong waren, zestien resp. dertien - en dus volgens de normen daar helemaal niet hadden mogen zitten. Had ik dankzij de oudste over het hoofd gezien. Jazeker, zestienjarigen zijn volgens de normen ook kinderen.

Maar dat geldt uiteraard voor de volwassenen niet minder. Wedden dat ook de Ayaan-affaire niets aan het beleid verandert (de brand op Schiphol heeft dat tenslotte ook niet).

zei: Prul op 22/05/2006 om: 21:00u


Powered by Greymatter