Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/19/2006: "Boek over autonomen op Duitse censuurlijst"

Uitgeverij Assoziation A maakte zojuist bekend dat het
ministerie 'voor Gezin, Ouderen, Vrouwen en Jongeren' een van haar boeken heeft voorgedragen om op de zwarte lijst geplaatst te worden.
cover (18k image)
De omslag van het bewuste boek
Het boek "Autonome in Bewegung" dat al vier jaar geleden verschenen is, zou 'jugendgefährdend' zijn.
Klik op meer.

Het gevolg van zo'n 'Indizierung' (dat soort zaken blijft toch goed klinken in het Duits) is dat het boek alleen nog onder de toonbank mag worden verkocht, er mag geen reclame meer voor gemaakt worden, geen verzendboekhandel mag 'm meer aanbieden en de boekwinkel moet 'm uit de schappen halen. Los van de bedenkingen die eenieder kan hebben op het gebied van censuur, zou het een grote schadepost voor de uitgeverij betekenen.

Het bewuste boek 'Autonome in Bewegung' is een wonderschoon gelay-out en geschreven boek over de geschiedenis van het radicalere activistische gebeuren in Duitsland en omstreken. Het is allerminst kritiekloos over de autonome beweging, maar doet ook niet moeilijk over pogingen om de politie in de pan te hakken en dergelijke, waarvan smakelijke beschrijvingen in het boek zijn opgenomen.

De uitgeverij bedacht dat het betreffende ministerie voor Gezin etc. waarschijnlijk bedacht heeft dat het "naast het propageren van christelijke waarden zoals discipline, hoffelijkheid of respekt, nu ook op wil treden tegen politieke onbeminden en hun uitgevers".

"Als dit boek daadwerkelijk op de index terecht zou komen, dan moet er gerekend worden op een werkelijke stortvloed aan nieuwe (indexerings-)voordrachten, niet alleen tegen boeken van onze uitgeverij". Vandaar ook het verzoek aan iedereen om te helpen ruchtbaarheid te geven aan dit geval: "Alleen een openlijke discussie en verspreiding kan zulke steeds weer opduikende censuurpogingen verhinderen".

Het boek is in Nederland te koop in de betere boekhandels zoals Het Fort van Sjakoo (Amsterdam) of de Rooie Rat (Utrecht).

Persbericht uitgeverij

Bijdrage van Kees Stad


Powered by Greymatter