Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/17/2006: "Protesten tegen G8 in St. Petersburg"

Van 15 tot 17 juli vindt in St. Petersburg in Rusland de volgende top van de belangrijkste industrielanden plaats, de G8.
logo (13k image)
Al enige tijd zijn anarchisten en activisten in Rusland bezig met het organiseren van protesten tegen deze topbijeenkomst die vorig jaar in Schotland werd gehouden.
Klik op meer.

Thans heeft de Moskouse groep van het Netwerk tegen de G8 (SPB8) een Engelstalige nieuwsbrief uitgegeven met daarin de laatste informatie over de stand van zaken over de acties tegen de top in St. Petersburg.

Voorafgaand aan de protesten in St. Petersburg wordt in Moskou van 8 tot 12 juli een Anarchistisch Forum gehouden. Het belangrijkste thema van dit forum is de energiekwestie en de plannen van de G8 om kernenergie te promoten. Daarbij gaat het om de toegang van de leidende industrielanden tot natuurlijke bronnen, terwijl het probleem van kernafval wordt genegeerd.

Het Forum bestaat uit discussies, trainingen en seminars. Iedereen kan tot 25 mei thema’s aandragen. Vooral sprekers die kennis van zaken hebben over onderwerpen die aan energie gerelateerd zijn, worden hiervoor opgeroepen. Ook acties, concerten en films staan op het programma terwijl Food not Bombs heeft toegezegd de deelnemers aan het Forum van voedsel te voorzien.

De voorbereidingsgroep in Moskou kan via dit mailadres worden bereikt.

14 juli, de dag voordat de top begint, is uitgeroepen tot G8 Global Action Day. De drie belangrijkste onderwerpen van de top zijn energiezekerheid, onderwijs en aids/gezondheidszorg. De protesten tegen de top zullen als inzet hebben: gezondheidszorg en onderwijs voor iedereen, en een einde maken aan oorlog en het nucleaire tijdperk.

Het Russische Netwerk tegen de G8 wil laten zien dat ook in Rusland de G8 protesten tegemoet kan zien. Groepen die niet naar Rusland komen worden opgeroepen om op 14 juli wereldwijd een invulling aan de Global Action Day te geven.

Dit netwerk hanteert anarchistische uitgangspunten:
- richt zich tegen staten, het kapitaliseme en alle vormen van onderdrukking,
- tolereert geen discriminatie,
- beslist op basis van consensus (overeenstemming)
- werkt niet samen met autoritaire organisaties
- stemt in met alle vormen van verzet zolang deze gericht is tegen overheersing

Het Sociaal Forum in Rusland komt van 13 tot 15 juni in St. Petersburg bijeen en houdt op 15 juli een afsluitende demonstratie. In de SPB8-groep speelt thans de vraag in hoeverre er met dit Forum dient te worden samengewerkt.

De inmiddels gevormde ‘juridische groep’ heeft ondermeer een tweetal Engelse teksten geschreven getiteld "Legal advice for people coming to G8 protest actions in Russia" en "Practical advice for participants of protest actions in Russia". Het gaat hier dus om juridisch en praktisch advies voor deelnemers aan de protesten in Rusland. Andere teksten met praktische informatie zullen nog verschijnen. Ook is er juridische bijstand geregeld. Deze groep is bereikbaar via dit mailadres.

De groep in St. Petersburg gebruikt dit mailadres.

Voorlopig gebruikt het Russisch intiatief SPB8 deze website waar ondermeer de juridische teksten te vinden zijn. Vanwege technische problemen met deze site wordt dat binnenkort echter deze site.


Powered by Greymatter