Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/16/2006: "Twee activisten door rubberkogels in het hoofd geraakt in Bilíin"

Tijdens de laatste wekelijkse demonstratie in het Palestijnse dorp Bilíin tegen de Muur van Apartheid zijn twee internationale activisten door rubberkogels in het hoofd geraakt.
phil-shot1 (18k image)
De gewonde Australische activist Phillip Reiss
IsraŽlische soldaten verwonden tevens zeven Palestijnen met rubberkogels.
Klik op meer.

Het tweetal, een Australische en een Deense activist, moesten voor behandeling in het Tel Hashomer hospital ziekenhuis in Tel-Aviv worden opgenomen nadat ze door de van dichtbij afgevuurde rubberkogels werden geraakt.

Op de getroffen Phillip Reiss (25) uit het Australische Sydney werd geschoten terwijl hij aan het wegrennen was. Hij was bezig met het filmen van de demonstratie. De kogel veroorzaakte hevige bloedingen aan zijn hoofd, inmiddels is hij weer bij bewustzijn. De 21-jarige B.J. Lund stond naast legerwagens toen de schoten op hem werden afgevuurd. Zijn hoofdwond diende gehecht te worden.

AFP camaraman Jamal Al Aruri werd in zijn hand geschoten door een rubberkogel terwijl hij aan het filmen was. Hij brak daarbij twee vingers. Adeba Yasin (65) zat op haar balkon toen ze door een rubberkogel onder haar oog werd getroffen.

Abed Al Karim Khatib (60) werd door een rubberkogel in zijn kruis getroffen, Abed Albased Abu Rahme (15) kreeg een kogel tegen zijn dij en Waleed Mahmoud Abu Rahme (20) moest een kogel in zijn maag incasseren. Wajdi Shokut (18) werd door een kogel in zijn hand geraakt. Ashraf Muhammed Jamal (24) kreeg een traangasgranaat tegen zijn hoofd.

Abdullah Abu-Rahme (35 en de coordinator van het dorpscomitť van Bilíin tegen de Muur), Muhammad Al Katib (32, ook een lid van het dorpscomitť) en Akram Al Katib (34) werden geslagen.

De gebeurtenissen speelden zich af tijdens de wekelijkese demonstratie waaraan dit maal zoín 300 mensen deelnamen waaronder 40 Anarchisten tegen de Muur en 20 internationale activisten. Deze week stond het hek van de Muur zodat er slechts sprake was van een prikkeldraadafscheiding tussen het dorp en de landerijen die thans door IsraŽl zijn geconfisqueerd. De IsraŽlische soldaten begonnen er op los te slaan nadat demonstranten een opening in de afscheiding hadden aangebracht.

De soldaten openden vervolgens het vuur op de wegrenende vreedzame demonstranten op minder dan 10 meter afstand nadat enkele dorpsjongeren die verderop stonden enkele stenen wierpen.
Bilin120506a (23k image)

Volgens de IsraŽlische mensenrechtengroep
BíTselem schrijven legerreglementen voor dat de minimumafstand voor het afvuren van dergelijke kogels 40 meter is.

De kogels mogen bovendien alleen op benen worden afgevuurd en al helemaal niet op kinderen, terwijl dit vrijwel wekelijks in Bilíin gebeurt. Het IsraŽlische leger gebruikt gewoonlijk rubberkogels tijdens demonstraties waarbij IsraŽliŽrs en internationale activisten zijn betrokken. Wanneer het alleen om Palestijnen gaat schiet het leger met scherp of met metalenkogels waar een rubber omhulsel zit.
Tot dusver zijn er elf Palestijnen gedood tijdens de geweldloze demonstraties tegen de Muur van Apartheid.

Op 14 mei heeft het Hooggerechtshof van IsraŽl de bewoners van Bilígehoord in de rechtszaak die ze hebben aangespannen vanwege de landroof die gepaard gaat met de bouw van de Muur. Dit land wordt aangewend om de nederzetting Modiín Elite en een uitloper hiervan, Matityahu Mizrah, binnen de grenzen van IsraŽl te krijgen en vervolgens de mogelijkheid te bieden dat deze kunnen groeien.

Op aandringen van het Hooggerechtshof heeft de nationale fraudepolitie een strafrechtelijk onderzoek geopend naar de illegale huizenbouw in deze nederzetting. Volgens het dagblad Haaretz zouden hier honderden miljoenen dollars mee gemoeid zijn geweest.

Beelden van de confrontatie vind je hier

Fotoís vind je hier


Powered by Greymatter