Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/09/2006: "Blijdschap schone godenvonk - joechei, Europa!"

TV5 bood zojuist beelden van een uitzinnig blijde menigte die de Ode an die Freude zong. Ach! Het volkslied van de Europese Unie! Zijn wij even blij...

schiller (3k image)
De dichter van de ode...
Klik op meer

9 mei 1950 schijnt "Europa" opgericht te zijn. Daar zijn we allemaal reuze blij mee, want wat hebben we er geen zegeningen aan te danken - de bananenrichtlijn, de gehaktballenrichtlijn, de regels met betrekking tot zure zult, het kinderzitje op de achterbank en het verplicht gordel omdoen in de touringcar. De varkensflat en de kippenfabriek, het verbod iets te doen aan mond- en klauwzeer. De bachelor en de master, de openbare aanbesteding van lijn 24, en binnenkort de privatisering en beursgang van de waterleiding. Als het even meezit een Eigen Krijgsmacht die er gezamenlijk op los gaat slaan, al dan niet met atoombom, in het een of ander recalcitrant bevonden land (en de Hitler van deze week is....)
Hoofdschuddend en bijkans wenend van vreugde denk ik aan Europa aan de nacht en ben ik om mijn slaap gebracht - o, pardon, verkeerde dichter, verkeerde vertaling.

Europa wordt altijd verkocht door die net iets te nette blijde jonge mensen die er waarschijnlijk een Goede Baan in Brussel of Straatsburg aan te danken hebben. Een ideaal is het nooit geworden en zal het nooit worden. Juist het Franse en het Nederlandse electoraat hebben het haarfijn aangevoeld vorig jaar. Maar we zullen zo doorverveeld en kapotgezeurd worden over de Noodzaak van Europa voor Onze Concurrentiepositie dat we ooit wel zullen toegeven met betrekking tot die grondwet die een normaal mens geen jota (wat ben ik plotseling netjes) interesseert.
Enfin, feest in Frankrijk.
En van de EU-propagandasite in het Nederlands:
"De Europese Unie is er voor haar burgers en luistert naar hen. Want elke burger moet zich, met behoud van zijn identiteit, zijn leefgewoonten en zijn taal, thuis voelen in zijn 'Europese vaderland' waar hij kan gaan en staan waar hij wil."

Even niet denken aan die scholen in Nederland waar het onderwijs in het Engels (alsof er onderwijzend personeel is dat dit spreekt, alleen al) wordt gegeven. Aan het inburgerexamen. Of aan onze makker Turi Vaccaro, Italiaans activist, uitgezet uit Nederland. Of aan al die Spaanse anarchisten, aan Maarten - vul de lijst zelf maar verder aan.
En ook niet denken aan de Negende Symfonie van Ludwig van Beethoven, volgens een niet te achterhalen citaat van Michael Alexandrowitsj Bakoenin "subliem"! Maar de kunst overleeft de politieke zwendel waarschijnlijk wel - niet?
Beethoven (44k image)
...en de componist


Powered by Greymatter