Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/08/2006: "De eerste mei en zijn monumenten - kanttekeningen over Chicago, deel 1"

Ach en wee - as op mijn hoofd en weninge en knersinge der tanden - ma non troppo. Haymarket Square stond niet op mijn kaart van Chicago.

ne-haymarket (50k image)
Het monument voor de martelaren van Chicago op de Waldheim-begraafplaats
Klik op meer


In de United States of Amnesia verkeren, en zelfs in de stad waar de eerste mei ontstaan is - en je vooral verwonderen over het welslagen van de staking van die dag in 2006. Zevenhonderdduizend mensen hebben in Chicago gedemonstreerd tegen de anti-immigratiewetgeving en ze liepen natuurlijk net daar waar ik niet was. De derde stad van de VS (nog steeds Second City genoemd), nogal groot...
Dus geen eigen foto. De "Latijnse" wijken lagen er verlaten en stil bij - huelga general. De arbeidersbeweging van de VS is vanoudsher gevormd door immigranten, dat was in 1886 zo, in de tijd van de Zweed Joe Hill, en nu is het niet anders.
Ook de grassroots-bewegingen waarmee ik contact heb en waarvoor ik hier was hebben die amnesie. Er waren wel anarchisten op Haymarket Place op 1 mei jongstleden (maar waar is dat dan???) en er was zelfs een schermutseling met de Vertegenwoordigers van de Macht, lees ik vandaag en hier op Indymedia Chicago. Het is een dag van feest, het is een dag van strijd, of het een Historische Gedenkdag is is maar de vraag (die geschiedenis ligt op de boekenstalletjes, als het goed is).
Michaelk1986 (18k image)
Er was een monument op Haymarket Square (zucht) dat de slachtoffers van de aanslag van 1886 herdenkt. Maar dan alleen de dode politieagenten. Een keer reed er een tram op in. Twee keer is het opgeblazen (zoals ook de Sacré Coeur en het Van Heutszmonument). Een van de verdachten van de laatste aanslag poseert hier op de sokkel. Het smerissenmonument staat nu veilig op de binnenplaats van een politiebureau.
Broggerhaymarket (8k image)
Op Haymarket Square (ja nu weten we het wel!) staat nu dit Monument Voor Niemand.

Nagekomen
En tenslotte verneem ik dat Haymarket Square op de weg van Randolph Street naar Grant Park is - die beide wèl op mijn kaart staan. Censuur?


Powered by Greymatter