Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/07/2006: "Rellen bij slotdemonstratie Europees Sociaal Forum in Athene"

De massale slotdemonstratie van het Europees Sociaal Forum in Athene op zaterdag 6 mei is uitgelopen op rellen met de oproerpolitie nadat enige honderden gemaskerde jongeren banken, bedrijfskantoren en politievoertuigen met stenen en brandbommen bekogelden.
Athenedsc04897 (20k image)
Het anarchistisch blok in de demonstratie
Volgens de organisatie waren zo’n 70.000 tot 100.000 mensen op de been om zich vooral tegen de oorlog in Irak en de dreigende escalatie van het conflict met Iran uit te spreken.
Klik op meer.

In de Griekse hoofdstad Athene vond afgelopen week van donderdag 4 tot en met zondag 7 mei voor de vierde maal het Europees Sociaal Forum plaats. Er werd gediscussieerd rond thema’s als arbeid, immigranten, de anti-oorlogsbeweging, ecologie en biotechnologie, de anti-globaliseringsstrijd, steden en lokaal bestuur, vrije media en dergelijke. De deelnemers waren uit tal van Europese landen afkomstig.
Griekse anarchisten hielden tegelijkertijd een eigen libertair Forum.

De grote demonstratie in Athene was een kleurrijke vertoning van alle deelnemers, die zich uitspraken voor vrede, vrijheid en mensenrechten tegenover het neoliberalisme, armoede, repressie en werkloosheid. Voorop liepen de Griekse en internationale vakbeweging en de ‘buitenlandse’ politieke groepen. Ze scandeerden leuzen, zongen en dansten op de muziek die vanuit luidsprekers ten gehore werd gebracht. Door de optocht raakte het verkeer in het centrum van Athene ontregeld en bleven veel winkels gesloten.

De mars startte bij het standbeeld van Athena bij het Pedio tou Areos. Het duurde enige uren voordat de laatste deelnemers konden vertrekken. De demonstratie die meer dan een kilometer lang was, trok langs de rechtbank, het hoofdkwartier van de politie, de Amerikaanse ambassade, het oorlogsmuseum, de Britse ambassade, EU-kantoren en eindigde eind van de middag bij het Griekse parlement. Daar brak spontaan een straatfeest uit die enige uren zou duren.

Rellen braken uit nadat demonstranten stenen en brandbommen naar de oproerpolitie gooiden. Deze was met 8000 manschappen rijkelijk vertegenwoordigd. Tijdens de demonstratie werden talrijke straten en trottoirs geblokkeerd. Er werd veel traangas ingezet dat uren bleef hangen.
Athenedsc04983 (20k image)
Een demonstrant gaat de oproerpolitie te lijf

Twee politievoertuigen raakten in brand terwijl op de Alexandras Avenue een filiaal van de Citibank werd aangestoken. Ook de Britse ambassade kreeg stenen en brandbommen te verduren. Ook een restaurant van McDonalds en het Hilton Hotel van Athene werden aangevallen volgens Reuters.

Volgens Indymedia Arthene moesten drie mensen naar het ziekenhuis worden overgebracht. Zo’n 30 mensen werden aangehouden waarvan er 13 officieel werden gearresteerd. Volgens de politie was één van de demonstranten die naar het ziekenhuis moest een Italiaan. Ook een politieman zou lichtgewond zijn geraakt door een molotov.

Foto’s van de demonstratie en de rellen vind je hier en die van het anarchistisch blok in de demonstratie hier.

3 Reacties


Je weet hoe dit op de gewone bevolking over komt. Het zijn allemaal relschoppers ...

zei: SNIX op 08/05/2006 om: 16:34u

moeten ze dan uitleg geven bij elk capitalistisch doelwit wat zij aanvallen? Ze weten volgens mij wel dondersgoed waarmee ze bezig zijn. Er zal vast wel ook ergens een persverklaring zijn over dat hele gebeuren. Ik sta wel bij hun! Van mij hebben ze alle recht om een keer terug te vechten tegen de onderdrukking van de multinationals, de staat, de politie, en de samenwerking van al deze. Deze mensen zijn gewoon activisten, en doen net iets meer dan zeuren op forums op i-net en zeggen hoe het allemaal moet. Zij doen wat zij kunnen, ook als het niet de directe weg naar het "doel" is, maar het doet tenminste schade aan de blokades die in de weg staan om te bereiken wat wij willen.

zei: Sympathisant op 08/05/2006 om: 18:48u

Inmiddels zijn er videobeelden beschikbaar:

http://media.de.indymedia.org/media/2006/05//146271.avi (Hilton hotel wordt aangevallen)

http://media.de.indymedia.org/media/2006/05//146264.avi (Politie wordt opgejaagd)

http://www.babylonia.gr/video_download.php?id=17 (Rellen)

http://www.babylonia.gr/video_download.php?id=16 (Demonstratie)

zei: Arend op 09/05/2006 om: 14:10u


Powered by Greymatter