Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/06/2006: "Op bezoek bij Peter Barton in Veenhuizen"

Afgelopen dinsdag bracht ik een bezoek aan onze schrijfmaat Peter Barton in Veenhuizen.
gevangenisbewaardersVeenhuizen (19k image)
Gevangenisbewaarders uit vervlogen tijden
Hij maakt het in de half open inrichting naar omstandigheden goed en maakte een montere indruk. Op 18 mei komt hij weer vrij.
Klik op meer.

Het bleek nog best moeilijk om de plek waar Peter vast zit, Bankenbosch, te vinden. We waren het dorp Veenhuizen al weer uit maar geen bord te vinden. De eerste de beste levende ziel die ik aansprak kon me echter precies vertellen waar de half open inrichting zich bevindt.

Een lange laan met waarschuwingsbordjes waarop stond dat onbevoegden hier geen moer te zoeken hebben, zorgde meteen voor de juiste stemming. Na de bocht links doemde het metershoge hekwerk op als teken dat we op de plaats van bestemming waren aanbeland. Tussen de verschillende vrouwen viel de aanwezigheid van vriend AR met zijn scooter natuurlijk meteen op.

Op het moment dat het bezoekuur was aangebroken ging de sluis open. Na ons te hebben geïdentificeerd waarbij gecontroleerd werd of we op de lijst van bezoekers stonden aangemeld, mochten we naar binnen. Mobiele telefoons moeten echter in het kluisje. Van verdere controle is echter geen sprake.

Op naar het bezoekerscentrum, een eind verderop. Dat oogt als een soort kantine, maar we moeten wel in het middengedeelte plaatsnemen en niet in de nissen waar de bewakers ons niet goed kunnen zien. Vol verwachting nemen we plaats aan een tafeltje net als de anderen, meest vrouwen en partners van gedetineerden die hier verblijven omdat ze hun boetes niet betalen.

Als we allemaal achter een beker koffie zitten (wel zelf betalen), komen de gedetineerden opdraven. Peter is blij ons te zien, maar de opgewondenheid om ons heen is een stuk groter. De aanwezige kinderen (de stevige skinhead die naast ons zit heeft er vier) zorgen voor veel beweging en afleiding.

We worden op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen. Een bewaarder die Ravage leest heeft ontdekt dat Peter vanuit de bajes stukken publiceert op Ravage en De Vrije. Dat mag niet. De directrice heeft zich sindsdien persoonlijk om Peter bekommert en controleert nu al zijn post. Peter neemt de zaak natuurlijk hoog op en er loopt van alles wat betreft verweer en dergelijke.

We nemen nog een koffie en praten over van alles en nog wat. Het is gezellig en het bezoekuur is zo om. Even na drie uur roept één van de drie bewakers die centraal voor de meute zitting hebben genomen dat het uur om is. Het afscheid is in sommige gevallen hartverscheurend, inclusief huilende kinderen. Je moet er wat voor over hebben om je boetes niet te betalen.

Wij wensen Peter sterkte voor zijn laatste traject en staan enige minuten later probleemloos weer op straat.


Powered by Greymatter