Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/29/2006: "6000 demonstranten in Minsk tegen kernenergie"

Ongeveer 6000 mensen demonstreerden afgelopen woensdag in Minsk (Wit-Rusland) naar aanleiding van de 20-ste verjaardag van de kernramp in Tsjernobyl tegen kernenergie.
Minsk13 (31k image)
Deelnemende anarchisten
De demonstratie waaraan ook anarchisten deelnamen, werd tevens aangegrepen door de oppositie om president Alexander Lukashenko te bekritiseren. Verschillende deelnemers werden gearresteerd.
Klik op meer.

Oppositieleider Alexander Milinkevich riep de zingende en met vlaggen zwaaiende menigte op om actie te blijven voeren tegen de president die voor de derde keer is gekozen maar wel met behulp van fraude. Hij stelde dat een dergelijk optreden daarom rechtmatig is. Zijn oproep werd met applaus begroet.

Verschillende sprekers memoreerden de ramp in Tsjernobyl die Wit-Rusland in ruime mate besmette met radioactiviteit op grond waarvan wijdverspreide ziektes ontstonden. Het slappe optreden van de overheid om de besmette gebieden aan te pakken werd gehekeld op grond waarvan grote groepen bewoners die werden geėvacueerd, niet konden terugkeren.

De opvatting van de president dat alles nu schoon zou zijn, werd tegengesproken door een wetenschapper die betrokken was bij de schoonmaakactie, Ivan Nikitchenko.

De demonstranten trokken daarna op naar een kerk die is gebouwd door de zogeheten "liquidatoren" die helpen bij de schoonmaak in Tsjernobyl en tallozen van hen het leven kostte.

De leider van Belarussian Popular Front, Vintsuk Vyachorka, bevond zich onder de gearresteerden. Ook reen dozijn anderen werden aangehouden waaronder een aantal studenten. Eerder op de dag was de leider van de United Civic Party, Anatoly Lebedko, reeds 'verdwenen'. Zijn auto werd gevonden bij een politiebureau.

Foto's vind je hier en hier.


Powered by Greymatter