Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/29/2006: "Einde van geweldloze demonstraties in Bil'in in zicht?"

De wekelijkse geweldloze demonstratie van anarchisten, internationale activisten en dorpsbewoners in het Palestijnse dorp Bil'in hebben de laatste weken steeds meer te lijden van de stenengooiende jeugd.
Bilin070406 (25k image)
Demonstratie van 7 april 2006 in Bil'in
Zij trekken zich steeds minder aan van de afspraken omtrent het geweldloze karakter van de demonstratie. Is het einde van de gezamenlijke demonstraties in zicht?
Klik op meer.

De gezamenlijke demonstratie die nu meer dan een jaar wekelijks in Bil'in plaatsvindt, werd nu voor de tweede achtereenvolgende keer beheerst door de jeugd van het dorp die geen respect tonen voor de geweldloze strategie van het dorpscomitť in de strijd tegen de Muur van Apartheid.

De demonstratie van gisteren (28 april) startte zoals gebruikelijk rond het middaguur in het centrum van het dorp en trok naar de plaats van het hekwerk dat meer dan de helft van de landerijen van het dorp afscheidt. Ter herinnering van de eerste grote demonstratie die een jaar geleden in het dorp plaatsvond werd een reusachtige Palestijnse vlag meegedragen die destijds speciaal voor de actie was vervaardigd.

Er waren dit maal ruim honderd deelnemers waaronder twintig IsraŽliŽrs en twintig internationale activisten. Bij aankomst bij de weg rond het hekwerk werd de vlag neergeplant. Gewapende IsraŽlische soldaten waaronder grenspolitie, blokkeerden de verdere doorgang van de demonstratie naar het hekwerk.

Na enige discussie met de soldaten startten de jongeren met het gooien van stenen wat werd beantwoord met schokgranaten die vooral de geweldloze demonstranten troffen. Vervolgens leidde het stenengooien tot de inzet van traangas en het schieten met rubberkogels. aangezien dit het stenengooien niet deed ophouden, moest de geweldloze demonstratie worden stopgezet.

De Anarchisten tegen de Muur in Israťl hebben thans de indruk dat de politieke veranderingen in het bezette Palestina hebben geresulteerd in een verminderde invloed van het dorpscomitť van Bil'in in de strijd tegen de Muur van Apartheid. De eerdere afspraken met de stenengooiers dat zij hun actie doen in een ander gebied dan waar de geweldloze demonstratie zich afspeelt, wordt nu niet meer gerespecteerd. Ook lijkt het er op dat de stenengooiers nu over meer aanhang beschikken dan voorheen. Ook bedekken ze niet meer hun gezichten bij het gooien van stenen.

De IsraŽlische radio meldde gistermiddag dat er 200 demonstranten in Bil'in waren. Eťn soldaat zou door een steen zijn verwond terwijl onder de demonstranten vier gewonden zouden zijn gevallen.


Powered by Greymatter