Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/28/2006: "Anarchisten achter tralies in Spanje en Amsterdam"

Anarchist Black Cross Amsterdam, dat zich bezig houdt met solidariteitswerk voor politieke gevangenen, houdt begin juni enige informatieavonden in Amsterdam.
ABC (24k image)
Er zal daar gesproken worden over anarchisten die momenteel vastzitten in Spanje en Nederland.
Klik op meer.

Op deze bijeenkomsten zal verteld worden over wat er momenteel gebeurd in Spanje met anarchisten en de solidariteitsbewegingen buiten die muren. We zullen dit doen aan de hand van enkele voorbeelden uit de praktijk. Zo zal er gesprokenworden over de dood van Xosé Tarrío en Ruben en Ignasi, twee anarchisten uit Barcelona, die beiden zeer actief zijn in het ondersteunen van gevangenen.

Enkele maanden geleden zijn ze opgepakt en worden verdacht van bomaanslagen tegen bedrijven die deel uitmaken van het repressieve (gevangenis)systeem. Een van hen is inmiddels al weer vrij op borg.

Ook willen we van de gelegenheid gebruik maken om het verhaal van de anarchist Roberto Belarmino Catrino Lopezvoor te leggen. Hij heeft 15 jaar in Spaanse gevangenissen doorgebracht, en heeft deelgenomen aan meerdere opstanden en hogerstankingen, dit alles in in de bittere strijd tegen het wrede gevangenisregime FIES.

In 2005 is hij na verlof niet terug gekeerd naar de kerkers van het Spaanse cachot, maar werd maanden later toch in Nederland opgepakt. In de Nederlandse gevangenis hoort hij na een lang ziekbed dat hij HIV-positief is. Een week later vroegen de Spaanse autoriteiten om zijn uitlevering. Dit houdt in dat hij hoogst waarschijnlijk de gevangenis niet levend zal verlaten, hetgeen vele anderen voor
hem ook zo verging.

We willen dat hij niet wordt uitgeleverd wordt aan Spanje en per direct wordt vrijgelaten, om zijn laatste levensresten met vrienden en familie te kunnen doorbrengen.
Daar hebben we ieders hulp hard bij nodig!

De volgende bijeenkomsten vinden plaats:
Zaterdag 06-05-2006, 21:00uur, MOLLI, v.Ostadestraat 55
Dinsdag 09-05-2006, 20:30uur, VRANKRIJK, Spuistraat 216
Donderdag 11-05-2006, 19:00uur, JOE'S GARAGE, Pretoriusstraat 28

Anarchist Black Cross-Amsterdam

Mailen doe je hier

7 Reacties


Nu zie ik hier in de Bollox zo'n postertje hangen over die serie avonden.
En daarstaan dan ongeveer dezelfde data en plekken bij, maar met een groot verschil: die avonden zijn alledrie in de maand mei.
Dus:
6 mei Molli
9 mei Vrankrijk
11 mei Joe's Garage

zei: tosti-bakker op 28/04/2006 om: 19:46u

what about a black cross-rotterdam?

zei: kO op 29/04/2006 om: 12:30u

Anarchist Black 'Cross'... zijn dit fundies ofzo? Anarchistisch zwart kruis, ik krijg er de kriebels van. help!!

zei: vikkie op 29/04/2006 om: 02:09u

Dank je tosti-bakker. De data zijn dankzij jouw opmerkzaamheid veranderd, maar ABC schreef in hun bericht aan De Vrije wel degelijk over data in juni...

zei: Arend op 29/04/2006 om: 10:36u

Vikkie, ik mag hopen dat de black cross een soort 'organisatie' is van praktische hulp en 'morele support' aan ....... zonder te vervallen in fundi hierarchisch sectarisme smile

zei: kO op 29/04/2006 om: 13:08u

toch triest hoe weinig men kent van de (geschiedenis van de)anarchistische beweging, en op basis van die 'onkennis' commentaren gaat spuien.

het anarchist black cross heeft zijn wortels in het tsaristische rusland, waar het anarchisten en andere sociaalrevolutionairen die slachoffer werden van de repressie ondersteunden. het heette oorspronkelijk rode kruis maar om verwarring met het andere rode kruis te vermijden werd het 'anarchistisch zwart kruis'. na de bolsjevistische machtsovername ondersteunde het anarchistische gevangenen die vervolgd werden door de nieuwe heersers. in het interbellum was het abc internationaal actief in het ondersteuningswerk van anarchisten in de gevangenis, vooral dan gevangenen van de fascistische regimes.

na woII kwijnde de beweging wat weg.

in de jaren 1960 werd het nieuw leven ingeblazen via mensen als Albert Meltzer, Stuart Christie, Miguel Garcia, ... . Het ABC vestigde de aandacht op de gevangenen van Franco, en op de vele andere anarchisten die vastzaten omwille van hun activiteiten tijdens de revolutionaire jaren '60 en '70 (in de V.S., in Europa, ...)

In die jaren werden ook een aantal leden van het ABC vermoord: de milanese anarchist Giuseppe Pinelli, vermoord in 1969 tijdens een verhoor door de politie. Georg Von Rauch, vermoord in Berlijn in 1971, Thomas Weissbecker, vermoord in Ausburg in 1972.

In de jaren '80-'90, vooral onder impuls van mensen als Lorenzo Komboa, werden verschillende anarchist back cross secties opgericht in de VS. En ook in Europa zagen nieuwe groepen het licht.

Momenteel werken de meeste ABC groepen in Europa (zoals Amsterdam, Gent, Antwerpen, Berlijn, Stuttgart, Brighton, Leeds, Italië, Stockholm, Bialystok,...) samen in het in 2001 in Gent opgerichte europese ABC netwerk, en houden goede contacten met andere groepen in de V.S en Latijns-Amerika.

zei: berkman op 29/04/2006 om: 15:41u

niet te verwarren met het zwarte suprematische vierkant van malevitsj big grin

zei: kO op 30/04/2006 om: 23:00u


Powered by Greymatter