Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/24/2006: "Anarchisme festival Wageningen van start gegaan"

Inmiddels is in Wageningen afgelopen zondag het Anarchisme festival van start gegaan dat plaats vindt van 23 april t/m 1 mei met Kraakfietstocht.
Kraakfietstocht11_G (19k image)
De Kraakfietstocht op bezoek bij de Draaikolk
Die voerde langs een aantal kraakpanden in Wageningen waar 'open huis' werd gehouden, zoals de gekraakte flat aan de Kolkakkerweg, het Mierenbosch aan de Geertjesweg, de Bevrijdingstraat 21 en de Kolkakkerweg (de Draaikolk).
Klik op meer.

De krakers van de Kolkakkerweg wonen niet alleen zelf in deze flat samen maar ook met een aantal mannelijke vluchtelingen. Ze willen hier ook gezinnen tijdelijk gaan huisvesten. Helaas is dit nog niet mogelijk omdat ze niet van alle voorzieningen (gas,water, elektriciteit) gebruik kunnen maken. Ze moeten de toiletten door gespoeld worden met regenwater en dat geldt ook voor het afwassen. Drinkwater wordt bij de buren gehaald. Ze koken op gas uit gasflessen en deze worden ook weer aangesloten op gaskachels. Voor licht word gezorgd door kaarsen en olielampen.

Vervolgens werd gefietst naar het Mierenbosch aan de Geertjesweg. Dit terrein is een aantal jaar geleden gekraakt en er stond toen nog een huisje met een schuur. Het huisje en de schuur zijn inmiddels afgebroken maar er leven nog steeds een man en een vrouw in een zelfgebouwd huis van strobalen en een soort van bouwkeet. Twee jaar geleden is de bewuste vrouw begonnen met de bouw van haar ďstrobalenĒ huis. Ze heeft zelfs elektriciteit van zonnepanelen op haar huis aangebracht. Water hebben ze via een pomp die aan een generator zit verbonden. Ook hebben ze hun eigen biotoilet gemaakt van strobalen en hout. In juli zullen deze 2 mensen hun eigen stekkie moeten verlaten omdat dit terrein weer bos moet worden.

Na een rondleiding werd door gefietst naar de Bevrijdingsstraat waar het pand van voormalige Jongeren Informatie Punt deels is gekraakt waar gebruik gemaakt kan worden van alle gangbare voorzieningen.

Na deze fietstocht ging men op naar de Kolkakkerweg (de Draaikolk) waar ons pannekoeken werden aangeboden en nog een drankje ook.

Beelden van de kraakietstocht vind je hier.

Dinsdag 25 april houdt Werkplaats Biopolitiek i.s.m. Studium Generale een avond over Anarchisme & gezondheidszorg in het kader van het Anarchismefestival 2006

Avond over Anarchisme & gezondheidszorg
Dinsdag 25 april houdt Werkplaats Biopolitiek i.s.m. Studium Generale een avond over Anarchisme & gezondheidszorg in het kader van het Anarchismefestival 2006

Van 24 april tot en met 1 mei 2006 is in Wageningen het Anarchismefestival. Een week lang lezingen, workshops, films, bands en een tentoonstelling rondom het thema anarchisme.

Dinsdag 25 april vindt er een avond plaats rond het thema Anarchisme & Gezondheidszorg met Jan Verhaegh (clientenraad GGZ Limburg) en Werkplaats Biopolitiek.
(Aanvang 20.00 uur in Studium Generale, LA 13, Lawickse Allee 13 Wageningen)

Je hoort het steeds vaker; 'de' gezondsheidszorg wordt te duur. Het aanbod op de gezondheidszorgmarkt staat echter nauwelijks ter discussie, laat staan dat we als samenleving beslissen welk aanbod er is. En dus duiken er in dit liberale ideaal telkens nieuwe technologieŽn en apparaten op, die als weldaad voor de mensheid worden aangeprezen. De individuele patiŽnt die naar de dokter wil, wordt echter in toenemende mate afgeschilderd als een overconsumeerder van (dure) zorg.
Op dit moment is het geloof in de maakbaarheid van het individu dominant. Hierdoor horen we steeds vaker uitspraken zoals 'het nemen van eigen verantwoordelijkheid'. De verzekeraar wil je straffen als je te veel eet, drinkt of rookt.

Individuen krijgen steeds meer plichten, en de samenleving juist minder. Anarchisme is gebaseerd op zowel eigen verantwoordelijkheid nemen als op solidariteit. Liberalisme gelooft in de vrije markt en de eigen verantwoordelijkheid. Een debat tussen twee stromingen was voorgenomen maar er kon geen liberaal bereid gevonden worden het liberale standpunt te verdedigen op deze avond.

Het Festival krijgt opvallend veel belangstelling van de media. Vanmiddag zond de AVRO een reportage uit op Radio 1 dat je mogelijk hier nog terug kunt luisteren tot woensdagmiddag. Voorts berichten in De Gelderlander, Radio 538 (op woensdag 19 april besteedde DJ Ruud de Wild ruim een kwartier aan een interview met een van de organisatoren, NCRV radio (zond een livestudiogesprek met een van de organisatoren uit op zaterdag 22 april in het programma Capucino en besteedde twee maal aandacht aan het Festival in het programma 'Mijn Bijzondere Avond' op maandag 24 en dinsdag 25 april), Het Parool (plaatste op woensdag 19 april een interview), het ANP, terwijl de NPS komt filmen op woensdag 26 april.

Voorwaar een indrukwekkende lijst die de laatste jaren nauwelijks een anarchistisch initiatief ten deel is gevallen!


Powered by Greymatter