Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/22/2006: "Herdenking van 25 jaar 'Pierson' in Nijmegen"

Dit weekend wordt herdacht dat 25 jaar geleden een van de heftigste ontruimingen in Nederland plaatsvond, namelijk die in de Nijmeegse Piersonstraat.
Pierson1981 (29k image)
Tanks in de straten van Nijmegen (1981)
Tanks, barrikades, duizenden mensen die zich probeerden te verzetten. Omdat er woonhuizen gesloopt moesten worden voor... een parkeergarage.
Klik op meer.

De gemeentelijke plannen om een parkeergarage te bouwen midden in de Nijmeegse centrumbuurt rond de Piersonstraat, waren jarenlang bestreden door de buurtbewoners, die uiteindelijk de hardleersheid van de gemeente bestreden door allerlei actiegroepen, waaronder ook de Nijmeegse kraakbeweging, in de strijd te betrekken.

Dit resulteerde uiteindelijk in een week actievoerders-vrijstaat (Vrijstaat De Eenhoorn), een geweldadige ontruiming met ME, marechaussee, speciale legereenheden, diverse tanks en pantserwagens, en illegale inzet van o.a. traangasmengsels door de overheidstroepen.

Maar het resulteerde ook in een mooiere woonbuurt rond de Piersonstraat, geen parkeergarage ter plekke, een enorm solidariteitsgevoel onder de Nijmeegse bevolking en aktievoerders, een grote wijziging in de stijl van de Nijmeegse politiek (grotendeels het failliet van de regentenmentaliteit) en een andere
kijk op zaken als parkeerbeleid.

Vanavond (zaterdag 22 april) is er een discussiavond over in de Grote Broek. Antenna heeft een speciale herdenkingswebsite opgesteld die je hier kan zien.

In Museum de Straatemakerstoren is een tentoonstelling die op zaterdag om 14.00 uur geopend wordt door een bewoonster van de Piersonstraat. Deze tentoonstelling loopt tot begin juli. Ook komen er een dvd en een boekje uit.

De krant de Gelderlander heeft een speciaal dossier
met daarin een (weliswaar heeeeel traag) foto-album. Op de site is ook een documentaire te vinden en geluidsfragmenten. 1981: Pierson mot blieve!

De herdenking van de Pierson viel zelfs in het 8 uur journaal te bewonderen, waar zowaar oud-betrokkene maar de nog immer actieve Jan Frank Gerards aan het woord kwam. Zijn verhaal vind je hier.

(Aangevulde bijdrage van Kees Stad)

1 Reactie


Leuk verhaal van Jan-Frank Gerards. Ik vind het wat verwarrend dat die ontruiming wordt herdacht op 22 april, want zij vond plaats op 22 februari. Enfin, zie hier. Ik was er niet bij, maar een Voor Mij Toen Heel Belangrijk Persoon wel - is in april besloten dat die garage er niet kwam?

zei: Prul op 22/04/2006 om: 23:16u


Powered by Greymatter