Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/19/2006: "Nederland tegen terrorisme - joechei!"

Als Vrijeredacteur met een aanklikbaar emailadres krijg je nog eens post... Wat ik al niet aan aanbiedingen heb gehad van Nigeriaanse zakenlieden, en uit Rusland: een compleet olieveld voor Cornelis Prul. Ik had rijk kunnen zijn in plaats van hier te zitten klooien, maar ja... On t'aime quand-même
DC Lama, de vroegere tekenaar op de website van Theo van Gogh stuurt mij ook regelmatig columns. Misschien komt het doordat ik regelmatig keek op die site en wel eens een emailwisseling heb gehad met onder andere de hoofdcolumnist aldaar. Wie zal het zeggen.
De columns worden in het holst van de nacht op Hilversum 3 of hoe heet dat gedoe ook uitgezonden. Best mogelijk dus dat ze hier meer bekijks trekken... Hier zijn er drie met eerlijke verhalen over de terrorismegekte die over ons wordt uitgestort. Leesvoer.

uwvsloterdijk (20k image)
Klik op meer


I.


"We weten veel en we doen veel. Meer dan ik kan vertellen. We luisteren af, we infiltreren en we verzamelen en bestuderen informatie over verdachte personen en groepen. De AIVD werkt samen met meer dan 100 verschillende inlichtingendiensten in de wereld", aldus een AIVD-er in de folder 'Nederland tegen terrorisme'. Waarom die AIVD dan nog steeds niet weet in welke Syrische gevangenis de geestelijk leider van de Hofstadgroep (Abu Khaled) zit (terwijl Syrische instanties hier gewoon zonder problemen en zonder begeleiding wel mensen mogen ondervragen), wordt daar niet in uitgelegd, maar op de vraag "Worden we een politiestaat?" staat in diezelfde folder het geruststellende antwoord: "Nee."

De folder is gemaakt door de Nationaal Co÷rdinator Terrorismebestrijding: Tjibbe Joustra. Die Joustra heeft nog een tijdje hier in de buurt gewerkt, bij uitkeringsinstantie UWV. Terwijl er daar honderden mensen hun baan verloren, liet hij voor miljoenen euro's de directiekamer verbouwen (die hele verbouwing vervolgens weer slopen en opnieuw opbouwen omdat het allemaal nog niet chique genoeg was) en daar paste hij dan wat boekhoudkundige trucs op toe, zodat de Tweede Kamer verkeerd werd ingelicht toen zij de verantwoordelijke minister om opheldering vroegen. Daar dacht Joustra natuurlijk anders over, maar toen hij eenmaal was ontslagen (met behoud van zijn salaris van 161.000 euro exclusief vakantietoeslagen), dachten ze in Den Haag: een man die zo makkelijk met miljoenen smijt en daarover nog glashard kan liegen ook... Die maken we onze Nationale Co÷rdinator Terrorismebestrijding!

En nu is hij dus een echte campagne begonnen, die alleen dit jaar al 4,8 miljoen euro kost. Omdat er volgens de overheid behoefte is aan extra informatie over terroristische aanslagen. Inderdaad, dat heb ik nou ook. Zo wil ik nog steeds weten wie die vier handgranaten met 1.500 kogels per stuk aan Samir A. heeft geleverd, aangezien dat volgens de rechter in ieder geval niet door Saleh B. is gebeurd: Saleh B. is ondertussen alweer op vrije voeten. Volgens Samir A. (en volgens het NRC Handelsblad en televisieprogramma Netwerk) zou die Saleh B. wel eens een AIVD´┐Żer kunnen zijn, maar dat is volgens de rechter niet het geval. Misschien loopt ie tegenwoordig ook wel rond met een button met ´┐ŻSaleh B. tegen terrorisme´┐Ż, want het is echt een hele leuke campagne met persoonlijke oranje buttons die moet voorkomen dat er straks weer mensen met gele sterren moeten rondlopen.

Er is voorhands geen enkele reden werkelijk ongerust te zijn, is de boodschap van die campagne. Want er werken ruim 200.000 professionals (toegewijde mannen, sterke mannen, vaderlandslievende mannen) aan de bestrijding van het terrorisme. Zoals de politie-agent, die zo blij is dat mensen nu met hun ausweiss rondlopen; de forensisch onderzoeker, die de afgelopen jaren hard gewerkt heeft aan een zich uitbreidende DNA-bank, en natuurlijk de F16-vlieger, die het luchtruim in de gaten houdt om tijdens een aanslag met vliegtuigen direct in actie te komen. Zo´┐Żn systeem is er in Amerika tenslotte ook al jaren en functioneert prima, behalve dan op 11 september 2001, toen daar om onverklaarde redenen de achtervolging in geen enkel geval op tijd werd ingezet. Degenen die daar verantwoordelijk voor waren, kregen in de maanden daarna overigens een Tjibbe Joustra-achtige promotie, maar dit terzijde. Maar als u dus een goede vaderlander bent, bent u -net als Matt Herben, de opvolger van Pim Fortuyn- een groot voorstander van F16's, Joint Strike Fighters en al het mogelijke andere wapentuig dat er aan bijdraagt dat niemand iets kan ondernemen wanneer de Staat zijn boekje te buiten gaat.

Nederland tegen terrorisme; wetten zijn en worden aangepast. Zou mijn site nu ook al een haatzaaiende website zijn omdat ik mijn bedenkingen daarbij gewoon opschrijf? Dan moet u dat misschien maar even melden bij Meldpunt Cybercrime.nl, dat ook in die folder wordt aangeprezen. Cybercrime lijkt mij dat je zomaar in iemands email gaat zitten speuren (een overtreding van artikel 13 van de grondwet, dunkt mij), maar daar zal die dikke, kale Joustra waarschijnlijk wel anders over denken. Artikel 13 kent namelijk een ´┐Żbehoudens bij de wet bepaalt´┐Ż en sinds de nieuwe wet Terroristische misdrijven is het criterium daarvoor zoiets als ´┐ŻJaaaa, we vonden gewoon dat we effe moesten kijken.´┐Ż

Ik word in ieder geval alleen maar angstig van die hele anti-terrorisme-propaganda. Omdat er ook in extra groot lettertype staat dat je nooit naar de plek van een aanslag mag gaan en je direct al je foto- en filmmateriaal moet inleveren bij de politie. Terwijl de foto´┐Żs en filmpjes die op 11 september zijn gemaakt en nou juist niet zijn ingeleverd, mij een veel helderder beeld hebben gegeven over wat er nou echt gebeurd is bij het Pentagon en WTC gebouw 7. En dat duidt nou ook niet bepaald op ´┐ŻAmerika tegen terrorisme´┐Ż, zal ik maar zeggen.

Maar wat die Amerikanen dan weer tegen terrorisme zeggen te ondernemen, dat is in mijn definitie van dat woord nou juist weer je reinste terrorisme: mensen vier jaar vasthouden zonder advocaat of aanklacht; mensen martelen; landen bombarderen, puppet-regimes aan de macht helpen; grondstoffen jatten. Enfin: ik ga er allemaal heel erg Martin Luther King-achtig mee om, hoor. Ik ga morgen om 13.00 uur weer gewoon vreedzaam op het Museumplein demonstreren voor het Amerikaanse consulaat, waar we dan met een beetje geluk kunnen zwaaien naar die nieuwe Amerikaanse ambassadeur, die met veel geld een belangrijke positie in de Nederlandse samenleving heeft gekocht. Maar ik ben ervan overtuigd dat het verzet tegen die oorlogsmachinerie zal blijven groeien en dat er een dag komt dat het hele Museumplein vol zal staan om een einde op te eisen aan die oorlogswaanzin met bijbehorende propaganda. En dan zal ik denken: Nederland is inderdaad tegen terrorisme.

II.


Vorige week had ik het hier over de nationale propagandacampagne van onze Nationale Co´┐Żrdinator Terrorismebestrijding: Tjibbe Joustra, de voormalig gouden toilettenbouwer van het UWV. ´┐ŻNederland tegen terrorisme´┐Ż heet die campagne, met oranje buttons ter voorkoming van de gele sterren.

Ik was toen helemaal vergeten te vermelden hoe fantastisch ik het vind dat ook de lerares tegen terrorisme is. De lerares is namelijk ´┐Ż´┐Żn van de mensen in het foldertje met een apart kadertje, want ze probeert namelijk te voorkomen dat kinderen elkaar discrimineren en vindt respect en gelijkwaardigheid erg belangrijk. Fantastisch! 4,6 miljoen euro voor zo´┐Żn campagne: het is een koopje! Vooral ook omdat er zo heel subtiel aan wordt gerefereerd hoe goed het eigenlijk is dat onze militairen meedoen aan die imperialistische oorlogen in Afghanistan en Irak, want: ´┐ŻOok buiten onze grenzen is Nederland actief om het terrorisme bij de wortels aan te pakken.´┐Ż En ik al die tijd maar denken dat dat juist een deel van de oorzaak is.

Een deel, zeg ik, want terrorisme wordt tenslotte ook veroorzaakt door mensen met veel geld en aandelen, macht en belangen, die zelfs een sturende mogelijkheid hebben in de opsporing en berechting van datzelfde terrorisme.

Ik weet niet hoe ik er nu zo plotseling op kom, het is een klein uitstapje en misschien wat ingewikkeld, maar ik kan het toch niet laten: deze week was ie namelijk weer op televisie, dames en heren: Larry Silverstein, de man die zes weken voor 11 september 2001 de twee grote WTC-torens op zijn naam wist te krijgen, wat hem 2,9 miljard dollar aan verzekeringsgeld opleverde en dezelfde man die op de dag van de aanslagen zelf nog op televisie heeft toegegeven dat hij gebouw 7 van het World Trade Center heeft laten opblazen, iets wat in geen enkel evaluatierapport is terug te vinden. Larry Silverstein, projectontwikkelaar. Waarom was hij dit keer in het nieuws? Omdat ie n´┐Żg meer geld wil hebben van de gemeente New York. Anders gaat ie niet beginnen met de bouw van de zogenaamde Freedom Tower op Ground Zero en blijft er een gapend gat in het hart van de stad. Dat ligt politiek nogal gevoelig, de mensen willen graag iets nieuws zien verrijzen op die plek, dus dat gaat hem nog wel lukken ook. Dan bezuinigen die New Yorkers maar op iets anders!

Maar terug naar die folder, want daar staan natuurlijk veel interessantere zaken in (anders zou ik wel 4,6 miljoen euro subsidie ontvangen): niet alleen de lerares, maar ook de bewaker is terrorisme. Nou Tjibbe, daar moet je maar op komen!

En de wetenschapper, die is ook tegen terrorisme. Weg met fundamenteel onderzoek (dat lijkt sowieso teveel op fundamentalisme): Bij TNO werken ze in de strijd tegen terrorisme aan een apparaat waarmee je door kleding kunt kijken. Kijk, dat wou ik als puber nou ook al. Wat nou dat ons tijdsbegrip wellicht een essenti´┐Żle misvatting vormt voor de wijze waarop wij begrippen als ruimte, beweging en materie ervaren... daar betalen we toch zeker geen belasting voor! We willen schoonmakers tegen terrorisme, die direct door Joustra ge-sms´┐Żt kunnen worden zodra hij vindt dat alle prullenbakken vaker moeten worden geleegd. Dat is vooruitgang! Zoals ook F16's ons volgens de folder beschermen tegen terrorisme en, zo denk ik dan, wij misschien nog wel eens heel erg blij mogen zijn met die Joint Strike Fighters die we met de Amerikanen maken. Voor als ze Iran gaan bombarderen of zoiets.

En dan te bedenken dat Pim Fortuyn nog eens over die Joint Strike Fighters gevallen is, als we tenminste de film van Theo van Gogh daarover mogen geloven. Maar ja, die kan dat ook niet meer navertellen. Dus bij wie moeten we dan zijn? Bij de overheid, zo leert de folder ons. De overheid vertelt ons namelijk vrijwel alles over terrorisme en is zo open als mogelijk. Op de website van Tjibbe Joustra kun je zelfs 24 uur per dag lezen hoe groot de terreurdreiging is. En die dreiging is op dit moment, ik heb het even voor u gecheckt..... substantieel! Wat u daar mee moet, is mij na het lezen van die folder nog steeds niet duidelijk geworden, maar het lijkt mij het beste dat u direct na sluiting van de kroegen keurig naar huis loopt, uw identiteitspapieren op zak heeft en dat u uw button tegen terrorisme zichtbaar op uw linkerborst plakt. Blijft u ook vooral opletten op stations en bij de treinen. Voor je het weet, rijden ze weer.

III.


Laten we als uitgangspunt nemen dat de luisteraar wel begrijpt dat de neo-conservatieve kliek rond Dick Cheney, Donald Rumsfeld en zo nog wat meer van die olifanten in de jaren ´┐Ż90 de macht hebben gegrepen binnen de Republikeinse partij; dat zij in 2000 de verkiezingen hebben gestolen en dat zij met een door henzelf geregisseerde terreurdaad op 11 september 2001 de Derde Wereldoorlog zijn begonnen, die zij met een mooi eufemisme Operatie Enduring Freedom noemen. 2 minuut 17 nog, volgens de generale repetitie. Dat zij dit alles hebben aangegrepen om de Amerikaanse grondwet met twee Patriot Acts terzijde te schuiven en met de inwerkingtreding van artikel 5 van de NAVO direct de toegang tot alle Westerse veiligheidsdiensten hebben opge´┐Żist. Dat zij die aanslagen hebben gebruikt om hun eigen ondernemingen in wapen-, olie- en opbouwindustrie grote orders binnen te laten halen en dat zij 9/11 als vrijbrief gebruikten om naar eigen goeddunken landen te veroveren.

H´┐Ż, wat fijn om meteen al een beetje op niveau te kunnen zitten. Anderhalf jaar geleden had ik nog niet durven dromen dat u zomaar van die andere kant van 11 september zou weten, maar dat dit een inside job was kon je van de week zelfs op Radio 1 beluisteren. 3FM, altijd de eerste, zal ik maar zeggen. Het duurt dus ongeveer anderhalf jaar voordat onze intellectuele roergangers van Radio 1 mijn columns begrijpen en ik verheug mij nu al op het moment dat het proces tegen de Hofstadgroep wordt heropend en dat al die ongelofelijk slimme mensen hun gave eens niet gebruiken om Samir A. psychologisch tot in den treuren te blijven analyseren, maar zich eens gaan afvragen wat de rol van de geestelijk leider van die Hofstadgroep eigenlijk was. Waarom die Abu Khaled al drie dagen van tevoren een vliegreis op 2 november 2004 het land uit had geboekt en waarom de Nederlandse overheid zich er al bij voorbaat bij neerlegt dat hij, zodra hij ooit gepakt wordt, aan Marokko zal worden uitgeleverd. ´┐ŻOmdat hij betrokken zou zijn bij de aanslagen in Casablanca,´┐Ż zo luidt de verklaring. Maar ja: daar zijn al anderhalfduizend mensen voor veroordeeld en die Abu Khaled verbleef in die tijd alleen in Duitsland en Nederland.

Enfin: nog minder dan een minuut te gaan. Zou het zo kunnen zijn dat die Al Queda-kliek die voor 11 september verantwoordelijk is (en volgens de inside job-theorie dus vanuit de geheime diensten wordt aangestuurd) die Abu Khaled (a.k.a. Redouan al Issa, a.k.a. Abu Hassan, 43 jaar) naar Nederland heeft gestuurd om daar wat identiteitszoekende pubers op te sporen? Dat hij daarom die Mohammed B. heeft aangespoord Theo van Gogh te vermoorden, zodat ons landje vrolijk mee kan blijven dansen in de verovering van het Midden-Oosten? Het zou in ieder geval een hoop vragen verklaren, waarvoor ik nu helaas geen tijd meer heb om ze te behandelen.


Powered by Greymatter