Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/19/2006: "Twee weken algemene staking..."

Voor berichten van of over Nepal zijn we hoofdzakelijk op niet-Nepalese bronnen aangewezen. Er is in dat land nu al twee weken een algemene staking aan de gang, en het is niet goed in te zien hoe dit anders kan aflopen dan in een vertrek van de koning - en daarna? Dat weet je met revoluties nu eenmaal niet. Spelen anarchisten er een rol?

slippers (45k image)
Klik op meer

Mijn Nepali is niet wat het nooit geweest is dus moet ik ook maar zoeken in talen die ik wel beheers. Nepal+anarchisme kan stukken in het Nederlands of het Frans opleveren. Ik kwam echter in eerste instantie uit bij een interview met de baas van de maoisten - in het Engels. Hij ziet het einde van de monarchie al twee maanden geleden aankomen.

Een Engelstalige zoektocht levert een Nepalese punkband en een "Infoshop" in Kathmandu op. Het zou wel leuk zijn te weten wat zij van de huidige toestand vinden...
Het streven van anarchisten is te groot en te belangrijk om het aan zich noemende anarchisten over te laten. Dus of er nu een anarchistische beweging is of niet - waar kunnen wij sporen van een vrijheidslievend socialisme zien? Hier maken ze zich er wel heel makkelijk van af: van de maoisten moeten we het hebben.. Die kennen we. China steunt de koning trouwens...

Volgens ZNet is er geen anarchistische beweging in Nepal. Best mogelijk. Uit het forum aldaar:

"Whats YOUR plan? Lets say the Nepali Anarchist Movement really takes off and overthrows the monarchy. What would you suggest they do with all the supporters of the old order hanging around and re-organizing themselves for counter-revolution?

I think that the biggest determinant of whether the revolution in Nepal results in an impoverished but heroic effort to reorganize society or some creepy Pol Pot affair will be whether or not the imperialists feel like they have a free hand to inflict whatever hell they can dream up on the country."

Ingeklemd tussen India en China - hoeveel kans zou een vrij Nepal hebben?

Enfin, rijke toeristen willen graag naar die hoge bergen of boeddha's kijken. Word je spiritueel van. Is er iets aan de hand?

"Situatie in Nepal: rommelig maar niet gevaarlijk. Vliegtuigen vliegen gewoon, het transport over de weg loopt vertraging op maar is mogelijk. In Kathmandu en andere (grotere) steden wordt betoogd, maar deze betogingen zijn lokaal en voor reizigers vermijdbaar.

Berichten in de pers over tekorten van voedsel in Kathmandu en Pokhara zijn gedeeltelijk juist, maar slaan meer op enkele producten dan op ‘hongersnood’, of iets dergelijks.

Aanslagen op toeristencentra zijn uit de lucht gegrepen. Sommige toeristen kiezen er zelf voor om mee te demonstreren op straat. Dat is zeker niet aan te raden omdat je dan – net als de Nepalezen zelf – kans loopt een klap van een agent te krijgen.

De koning voert momenteel besprekingen met politieke adviseurs en naar verwachting zal er vandaag of morgen weer enige beweging in de politieke patstelling komen".

Bij een patstelling eindigt het spel, remise, heb ik geleerd. Het zal hier letterlijk op schaakmat - de koning is dood - neer gaan komen, als hij niet op tijd vlucht. Maar ach, toerisme... Een klap voor je kop, word je daar spiritueel van?

Een column uit de Nepali Times. Pikant: de leider van de studentenbond heet ook al Thapa.

Op de een of andere manier lijkt het mij jaren geleden dat ik hier eerder over anarchisme in Nepal heb geschreven. Het blijkt nog geen drie maanden geleden.

2 Reacties


Hoe zit het met indiase anarchisten? Las in de volkskrant dat de premier singh van india alles en iedereen waarschuwde ivm met indiase communisten en/of maoisten.

zei: Tsingtao op 20/04/2006 om: 17:47u

beste tsingtao,

ondanks de westerse kleinburgelijke rethoriek zijn de communisten een betere partij voor de havenots dan de anderen ongeacht hun vele tekortkomingen

ghandi heeft het een en ander over genomen van lev tolstoj, die op zijn beurt ongetwijfeld op de hoogte was van de geschriften van kropotkin, dus voor wat het waard is zijn er als bij een kruisbestuiving zekere anarchistische, hoewel waarschijnlijk minieme aspecten aanwezig in india in het algemeen en het communisme in india in het bijzonder

zei: raamraam op 24/04/2006 om: 17:34u


Powered by Greymatter