Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/17/2006: "Geringe opkomst bij Haagse Paasmars"

Slechts 100 mensen namen vandaag deel aan de Paasmars die na drie jaar van afwezigheid opnieuw in Den Haag werd gehouden.
Paasmars2006pict6308 (79k image)
De Mars bij de Amerikaanse ambassade
Na een tocht door de stad die ondermeer langs de ambassades van de VS en ArgentiniŰ voerde, eindigde de Mars bij het Vredespaleis waar een slotmanifestatie plaatsvond.

De wereld staat in brand, maar dat mocht weinig mensen verlokken om vandaag aan de Paasmars in het zonovergoten Den Haag deel te nemen. Na drie jaar niet te hebben plaatsgevonden is de wederopstanding van de Paasmars in de hofstad met slechts 100 deelnemers bepaald geen inspirerend succes te noemen.

Sambaband Heisa droeg in ieder geval luidruchtig bij aan een prima stemming in een sfeer die haast intiem te noemen valt. Opvallend was het aantal jongeren dat actief aan de Mars bijdroeg. dat gold ook voor de talrijke politietroepen die met name bij de Amerikaanse ambassade niet bepaald in vredestenue getooid waren. Er werden bloemen gestoken in de vele hekwerken die op ruime afstand van de ambassade permanent staan opgesteld.

Er werd ook bij de ambassade van ArgentiniŰ halt gehouden vanwege het jarenlang succesvol protest van de Dwaze Moeders die protesteerden vanwege hun verdwenen kinderen ten tijde van de militaire dictatauur.

Bij het Vredespaleis voerden een aantal mensen het woord, zoals Wim Lankamp van het Nederlands Palestina ComitÚ, die ondermeer de Muur van Apartheid hekelde waaraan wordt voortgebouwd terwijl deze internationaal juridisch is veroordeeld. Een goede spreker bleek ook Behnam Taebi van de campagne 'Geen oorlog tegen Iran' te zijn die de hypocrisie van de VS aan de kaak stelde: Iran moet vanwege haar nucleaire plannen vrezen voor inzet van kernwapens door de VS. Onze eigen Jan Bervoets van het Haags Vredes Platform stak op de hem bekende wijze, dus vol vuur, een ieder een flink hart onder de riem met zijn pleidooi om de strijd tegen oorlog en voor vrede niet op te geven.

Voor wie daarna nog de puf had, kon dansen op muziek van Sundown Circus en cabarapper Moesman.

Een fotoreportage van de Paasmars vind je op de Vredessite.

9 Reacties


Ik ben ook geweest , en vond de sfeer prettig.
Wellicht kwam dat door de afwezigheid van de partij politieke partijen...
Jammer was de geringe opkomst , maar dat valt en staat met de publiciteit vooraf, die nu niet echt super was..
Maar al met al ..werkgroep Paasmars , toch mijn complimenten , ook aan de Moesman ..grote klasse

zei: Ferry op 18/04/2006 om: 12:31u

Heerlijk he ,geen vlaggenzee.
Prima sfeer

zei: joase op 18/04/2006 om: 08:58u

Toch jammer dat ook de Vrije meedoet aan het opportunisme van clubs als 'Keer het tij', IS en dergelijke die bij demonstraties vooral oog hebben voor het opkomstpercentage, het vlagvertoon in plaats van de inhoud. En als opkomst die tegenvalt dan vervijfvoudigen ze het daadwerkelijke aantal demonstranten in hun persberichten.

De Vrije heeft de afgelopen weken vele malen tri

zei: vikkie op 18/04/2006 om: 14:55u

triomfantelijk?..vikkie?... het zou goed zijn als je je verhaal afmaakte.
Hoewel er geen centraal redactiebeleid bij De Vrije is, meen ik veilig te kunnen stellen dat we hier de politieschattingen nooit gelijk zullen geven, en eerder op die van organisatoren of (redelijk) bevriende media zullen afgaan, als het om betogingen en dergelijke gaat.
Gunst, ik ben wel eens bij een 1-mei-manifestatie geweest waar enkele tientallen aanwezig waren (de communisten gaven in hun tijd aan zoiets de draai dat er "vele tientallen waren"). En wat dan nog? Blijkbaaar is J.B. Arend teleurgesteld over de opkomst bij deze Haagse Paasmars, ik zou denken dat er ook een kwalitatieve kant aan was. Maar ik was er niet bij, hij misschien wel, en wellicht kan hij zijn teleurstelling niet verbijten.
Een van de mooiste demonstraties die ik ooit heb gehouden deed ik met een (1) ander - dat had zo zijn eigen schoonheid.
Er waren vele tientallen in Den Haag - klinkt al stukken beter... smilezei: Prul op 18/04/2006 om: 16:38u

Volgende keer beter!
Gewoon denken:
Dit is het begin, wij gaan door met de strijd!!

zei: jan bervoets op 18/04/2006 om: 19:08u

Goed lezen blijft een hele kunst zo blijkt maar weer. Opportunistisch vanwege fixatie op opkomstcijfers? En dan ook nog vergeleken worden met IS en Keer het Tij? Guttegut.
Het hele punt is dat de Paasmars beter verdient dan 100 mensen, zoals dat in het verleden ook steevast het geval was!

zei: J.B. Arend op 18/04/2006 om: 21:00u

Jaja, 'triomfantelijk' wilde ik inderdaad schrijven Prullie, maar bij nader inzien onderbrak ik de tekst omdat ik op de verkeerde weg was met mijn reactie, maar ik drukte kennelijk op de verkeerde knop. En meteen krijg ik de hele redactie over me heen, het is me wat. Waarom vermelden jullie dan ook geen nederlandse tekst op de knoppen 'Plaats', 'Schrap' en 'Laat zien wat ik geschreven heb'.

Wat ik wilde zeggen is dat het me stoort dat de Vrije begint te emmeren over de lage opkomst, in plaats van in te gaan op het karakter van de betoging. Mekkeren over de lage opkomst doet afbreuk aan degenen die wel op zijn komen dagen. Overigens werd de Paasmars pas een week of drie geleden aangekondigd, en dat is natuurlijk ruim elf maanden te laat.

En verder komen er al sinds jaar en dag gemiddeld 30 tot 100 personen opdagen voor vredesacties in dit land, niets nieuws onder de zon.

en nu maar hopen dat ik op de juiste knop druk...

zei: vikkie op 18/04/2006 om: 23:49u

Ik denk dat we het niet zo oneens zijn. En inderdaad: die tweepersoonsdemonstratie die ik noemde was een vredesdemonstratie... De Vlootdagen of de Taptoe krijgen meer visite. nadenken

zei: Prul op 19/04/2006 om: 12:49u

vikkie rules (euh...bij wijze van spreken)! Kom maar op met die knoppen 'plaats, schrap en laat zien wat ik geschreven heb'

zei: hoogland op 24/04/2006 om: 17:14u


Powered by Greymatter