Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/17/2006: "Ierse anarchisten inspecteren militaire luchtmachtbasis Baldonnel"

Op eerste paasdag heeft een groep van 60 anarchisten getracht de nabij Dublin gelegen militaire luchtmachtbasis Baldonnel te inspecteren.
Ierland462 (14k image)
Ierse anarchisten op weg naar de basis
De actie was een reactie op de eerste militaire parade in Ierland sinds 36 jaar. Deze parade werd gehouden ter herdenking van de opstand van de Ieren tegen de Engelse overheersing in 1916.
Klik op meer.

De mars op de luchtbasis die gebruikt wordt door de VS bestond uit een kleine ‘critical mass’ (fietsers) en ongeveer 20 ‘wapeninspecteurs’ die gekleed waren in witte overals en bouwhelmen droegen. De actie die door een aantal anarchistische groepen werd georganiseerd, kreeg te maken met hardhandig politie-ingrijpen nadat pogingen werden ondernomen om door de linies heen te breken om de basis binnen te dringen.

Opvallend was dat ook de soldaten van de basis volop werden ingeschakeld bij de ‘beveiliging’ tegen de demonstranten en rond het hekwerk stonden opgesteld. Daar kregen ze van de demonstranten te horen: "We're opposed to US might, come out here and fucking fight".

Het politieoptreden was gewelddadig. Agenten sloegen met de vuisten gericht op gezichten, er werd geschopt. Demonstranten die tegen de grond werden gewerkt kregen knieën in hun nek en schoenen in hun gezicht. Deze taferelen deden zich voor nadat de mars zich na de mislukte poging de basis te betreden in beweging had gezet en een plek ontdekten waar het hekwerk vanwege werkzaamheden ontbrak. Zo werd een nieuwe poging om de basis te betreden in geweld gesmoord.

Hierbij werden opnieuw een aantal mensen gearresteerd. In totaal vonden er een vijftal arrestaties plaats. De eerste reeds bij het verlaten van de bus waarvoor het ledigen van een volle blaas in het veld reeds voldoende blek te zijn. De arrestanten werden al dezelfde avond vrijgelaten.

Beelden van de schermutselingen vind je hier.

1 Reactie


De Ierse Vrijstaat is officieel nog steeds neutraal, maar daar blijkt weinig (meer) van dezer dagen. En inderdaad, het verzet komt van de anarchistische zijde, zie bijvoorbeeldhier of hier (Catholic Worker).

zei: Prul op 18/04/2006 om: 08:35u


Powered by Greymatter