Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/16/2006: "30.000 demonstranten tegen kernenergie in Frankrijk"

In het Franse Cherbourg (Normandië) hebben op zaterdag 15 april zo’n 30.000 mensen gedemonstreerd tegen kernenergie.
Frankrijkh_9_ill_762249_stopepr (16k image)
De demonstratie in de plaats waar een moderne kerncentrale is gelegen, werd gehouden ter herdenking van de kernramp in Tsjernobyl 20 jaar geleden en keerde zich tegen de Franse plannen om meer kernreactoren te bouwen.
Klik op meer.

Woordvoerder Stéphane Lhomme van het anti-kernenergie netwerk sprak van een zeer sterke mobilisatie die werd gesteund door een breed scala van linkse partijen, milieu-organisaties enn basisgroepen. De organisatie had minstens 10.000 mensen verwacht. De betoging had eveneens "ten doel eraan te herinneren dat een nucleair ongeval helaas altijd, ook in Frankrijk mogelijk is", aldus Stéphane Lhomme.

Onder de sprekers bevond zich één van de leden van het rampenbestrijdingsteam dat ten tijde van de ramp in Tsjernobyl werkzaam was, de 43-jarige Viatcheslav Kitaev die er drie maanden doorbracht. Hij stelde: "Het is vooral niet nodig dat er een tweede Tsjernobyl komt” . Een lid van Greenpeace Finland, Harry Lammi, benadrukte dat geen enkele belofte ten aanzien van kernenergie in Finland werd nagekomen.

De stoet die het karakter had van een stille tocht ter ere van de slachtoffers van Tsjernobyl trok vervolgens van het havengebied naar het stadscentrum. Aangekomen bij het onderkomen van de directie van de kerncentrale werden duizenden dozen geworpen die in zwart geel waren geschilderd, symbool van radioactieve afvalstoffen. Verschillende activisten hadden protestborden meegenomen met daarop eenvoudig 'nee' geschreven.

Talrijke bekende persoonlijkheden uit de antinucléaire strijd waren aanwezig in Cherbourg, zoals de vroegere ministers van milieu Corinne Lepage, Dominique Voynet en Yves Cochet alsmede de bekende activist José Bové . "Kernenergie is geen alternatief voor het energie probleem niet op Europees niveau, noch op internationaal niveau", meende hij. "Het nucleaire vraagstuk zal een kernprobleem vormen in het politieke debat op het moment van de verkiezingen van 2007," voegde hij daar aan toe.

De Franse antikernenergie beweging betoogt dat de drie miljard euro die nu in nieuwe kerncentrales wordt gestoken beter besteed kan worden aan energiebesparing en de ontwikkeling van andere energiebronnen. Dat levert in 15 jaar tijd 15 maal meer werkgelegenheid en twee maal zoveel energie op.

Frankrijk is het enige Europese land waar na de ramp in Tsjernobyl, op 26 april 1986, nog nieuwe kernreactoren zijn gebouwd.


Powered by Greymatter