Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/14/2006: "Dit is mijn land"

De beweging groeit nog steeds, en zij is nog onverwachter dan in Frankrijk: hele scholen of faculteiten die leeglopen en de straat opgaan in de Verenigde Staten. Ook bedrijven lopen leeg, het personeel gaat demonstreren. ¡Sí se puede! - Ja, het kan! is de leuze.

seattledemo (40k image)
Seattle
Klik op meer

Studenten en loontrekkenden lopen in de VS meer risico dan in Frankrijk. Wie vrij neemt om te gaan demonstreren wordt gemakkelijk ontslagen. Een van de achtergronden van de beweging tegen de immigratiewetgeving is dat arbeidskrachten zeer gemakkelijk beschikbaar zijn. En scholieren worden in dit repressieve klimaat gepakt op spijbelen. Voor scholieren is het risico natuurlijk kleiner als de hele school leegloopt, en dit komt veel voor. Velen nemen dagelijks dit risico en gaan demonstreren.

Het motto is volkomen terecht: "Wij zijn allen immigranten!" Behalve de enige echte Amerikanen, die men vaak Indianen noemt, zijn allen in de VS (afstammelingen van) immigranten. Er zijn tekenen dat het Congres in de VS een beetje bang aan het worden is van een dergelijke onverwachte massa-actie. De strafbaarstelling van het hulp verlenen aan zogenaamde illegale immigranten - het gaat misschien wel om meer dan 11 miljoen mensen, en waarschijnlijk zou de Rooms-Katholieke Kerk grootschalig vervolgd hebben moeten worden (!) - is in ieder geval ingetrokken.
fromuhbridge (17k image)
Houston, 10 april

Voor mensen die het moeilijk hebben dat er met de vlag van de VS gezwaaid wordt bij deze demonstraties: het is een Januskopsymbool. Dit land is niet van de Bushkliek - als je het nummer van de Impressions niet kent, lees dan in ieder geval deze tekst van Curtis Mayfield over de Afrikaans-Amerikanen, 1969:


THIS IS MY COUNTRY

Some people think we don't have the right
To say it's my country
Before they give in, they'd rather fuss and fight
Than say it's my country

I've paid three hundred years or more
Of slave driving, sweat, and welts on my back
This is my country

Too many have died in protecting my pride
For me to go second class
We've survived a hard blow and I want you to know
That you must face us at last

And I know you will give consideration
Shall we perish unjust or live equal as a nation
This is my country

P.S. Maar er deden ook anarchisten mee! (Meende Arend even toe te moeten voegen)
VSImmigrants (26k image)


Powered by Greymatter