Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/12/2006: "Scholieren en studenten houden niet zomaar op in Frankrijk"

De vakcentrales (de verkooporganisaties van de arbeidskracht) zijn zo te zien tevreden in Frankrijk. De wet-CPE is ingetrokken. Het scenario was voorspelbaar.

parijs11april (40k image)
Parijs, gisteren 11 april
Klik op meer

Studenten en scholieren hebben de smaak van het (geslaagde) actievoeren te pakken, en de blokkades en bezettingen gaan vooralsnog door. Alle discriminerende wetgeving met betrekking tot jonge werkenden moet van de baan, vinden zij - bijvoorbeeld het afschaffen van het verbod op nachtarbeid voor vijftienjarigen, en de wet op de "stage" voor veertienjarigen. De bonden houden zich rustig. De paasvakantie staat voor de deur. En de politie timmert op de demonstranten in alsof er niets veranderd is. En misschien is dat ook wel niet het geval. Toch - maart/april 2006 is een waardig opvolger van mei/juni 1968 - en een waarschuwing aan de heersende klasse, die wel degelijk zo gevoeld wordt, zij het niet uitgesproken. De Franse regering haalt (gedeeltelijk) bakzeil. Zij wordt nagewezen door de staatspers en -televisie van de andere Democratische Markteconomieën. Als in Frankrijk wordt toegegeven, waarom dan niet in Groot-Brittannië en Duitsland (afschaffing pensioenen) of de VS (waar honderdduizenden mensen dagelijks demonstreren dezer dagen, tegen de immigratiewetgeving)?

grenoble11april (35k image)
Grenoble, 11 april

2 Reacties


Alle discriminerende wetgeving met betrekking tot jonge werkenden moet van de baan, vinden zij - bijvoorbeeld het afschaffen van het verbod op nachtarbeid voor vijftienjarigen...

Die is goed!

zei: okko op 12/04/2006 om: 23:31u

Mijn formulering is het niet. Maar de vrijheid van vijftienjarigen om nachtarbeid te verrichten is vergelijkbaar met de vrijheid van de clochard om niet onder de bruggen te slapen.

zei: Prul op 13/04/2006 om: 01:41u


Powered by Greymatter