Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/08/2006: "Duitse naziís willen wereldkampioenschap voetbal verstoren"

De Duitse regering heeft voor het eerst toegegeven dat extreem-rechts mogelijk plannen ontwikkeld om het wereldkampioenschap voetbal te verstoren dat in juni in het land wordt gehouden.
WKDUitsland (5k image)
Minister van binnenlandse zaken Wolfgang Schšuble stelde op een veiligheidsconferentie afgelopen donderdag dat de naziís het kampioenschap willen aangrijpen om zich te profileren. Het Berlijnse dagblad Der Tagesspiegel meldde op dezelfde dag dat extreem-rechts demonstraties wil houden tijdens het WK.
Klik op meer.

Tot voor kort bagatelliseerde de organisatie van het voetbaltoernooi het risico dat de Duitse naziís het voetbalevenement zouden aangrijpen om zich te roeren.

Nu blijkt dat de NPD en andere nazigroepen plannen hebben om demonstraties te organiseren rond het thema Ďvrijheid van meningsuitingí in Gelsenkirchen en het Roergebied, alsmede marsen in Leipzig, Berlijn, en Nuremberg om solidariteit te betonen met de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, die openlijk de Holocaust heeft ontkend en voorstelde om IsraŽl Ďcompleet van de kaart te vegení. In alle genoemde steden vinden wedstrijden van het toernooi plaats.

De rechts-extremisten menen dat de Duitse politie een verzwakte opponent zal zijn tijdens het voetbaltoernooi vanwege de inspanningen die hier mee gemoeid zullen gaan.

Momenteel loopt bij de NPD een actie waarin Duitsland wordt opgeroepen alleen blanke voetballers op te stellen. Andere naziís stellen voor tijdens het WK een muziek-CD uit te reiken waarop het portret prijkt van Fritz Walter, de aanvoerder van het Duits team dat in 1954 het WK won en die tevens in de Tweede Wereldoorlog vocht. Hoewel Walter beslist geen nazi was, geldt hij als nationaal symbool die het Duits moreel na de oorlogsellende opkrikte.

Volgens de Duitse politie lopen er in Duitsland zoín 10.000 Ďhardcore skinheadsí rond die bereid zouden zijn het WK te verstoren. Daarbij zouden ze steun kunnen rekenen van anti-semitische geestverwanten in andere landen zoals Polen, aldus Der Tagesspiegel.

In januari meldde de Engelse krant de Sunday Times al dat skinheads uit ServiŽ, Montenegro, KroatiŽ en TsjechiŽ voornemens waren zich racistisch te uiten tijden het WK. Duitsland overweegt in strijd met EU-wetgeving toch paspoortcontroles aan de grens in te voeren om dergelijke lieden buiten de deur te houden tijdens het WK.


Powered by Greymatter