Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/08/2006: "Hou die zee recht!"

"Ik ben niet links, niet rechts, maar recht door zee". De regimefreundliche media leggen een parallel met Pim Fortuijn vanwege deze woorden van minister Verdonk, wellicht aanstaand lijsttrekster van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Fortuijn? Ik denk toch echt aan iemand anders bij deze kreet.

Bord-D07 (2k image)
Klik op meer

Ik weet wel dat wij allen inmiddels in de United States of Amnesia dienen te wonen, maar soms ben ik zo vrij mij nog iets te herinneren wat ik zelf heb meegmaakt of waar ik getuige van ben geweest.

De trotskistisch angehauchte vormingstheatergroep Proloog had als een van haar laatste stukken iets waarin de Partij van den Arbeid het lied aanhief: "Wij zijn niet links, wij zijn niet rechts, maar wij zijn soooosjaal-demokraaaaties." Een tekst die nogal sterk tegen het streven naar de arbeidersregering inging - foei! (maar dat kwam waarschijnlijk doordat de subsidiekraan werd dichtgedraaid met toestemming van deze club). Het was een zware belediging aan het adres van de partij die nu zo vreselijk bang is voor een eventuele "allochtone" achterban. Het was namelijk de kreet van de net opgerichte Centrumpartij - niet links, niet rechts, maar door het midden - Centrumpartij dus. Daar zat een gat in de markt, meende de politicoloog Hans Janmaat, die ook het gat in de markt van de vreemdelingenhaat zag. Een gat dat door mevrouw Verdonk nu al voortreffelijk gevuld wordt en dat als zij wint de VVD het profiel van een ultrarechts genootschap zal geven - waarna de PvdA de rol van de club overneemt - het scenario is ongeveer rond. Het kan nog zijn dat de VVD-leden anders beslissen, maar daar ga ik niet mijn huis (huh?) om verwedden.

"Niet links, niet rechts, maar...." is ook een kreet uit de New Age-hoek en daar had de Centrumpartij in het begin ook zekere verbindingen mee.

3 Reacties


Zelf kreeg ik echter associaties met de oude NSB-leus Houzee. Zoals in het onderstaande NSB-lied:

HOU ZEE!
(Uit: Kun je nog zingen, zing dan mee)
Houzee, houzee, Hou moedig zee!
Gij leus van onze Vadíren,
Stort kracht en moed in dí adíren:
Het loope tegen, ít loope meÍ,
Houzee, houzee!

Enz. enz., wat een ellende kun je vinden op internet!

zei: x op 10/04/2006 om: 16:12u

'T is op zich wel 'slim' van Verdonk om te roepen dat ze niet links of rechts is, maar recht door zee, want a) kun je daar alle kanten mee uit en b) spreekt zulke 'krachtige' taal mensen wel aan, waarvan velen het sowieso hebben gehad met rechtse van aartsentypes e.d. en/of de linkse kerk. Machiavellistisch is het zeker!

zei: kO op 10/04/2006 om: 18:17u

De toespeling op de NSB, die ik te ver vind gaan, heb ik in de titel verwerkt. Helaas is Verdonk waarschijnlijk te onnozel om te beseffen in welke traditie haar woorden passen, en dat zal voor haar campagneleider Van de Linde ook wel gelden.

zei: Prul op 12/04/2006 om: 12:39u


Powered by Greymatter