Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/07/2006: "Greenpeace stelt McDonald’s medeverantwoordelijk voor kap regenwoud"

Vijf rubberboten van Greenpeace hebben vandaag in het Noordzeekanaal de doorvaart van een schip vol soja op weg naar de haven van Amsterdam trachtten te verhinderen.
Greenpeaceamazone-soja-actie (58k image)
Greenpeace op weg naar het schip met sojabonen
De soja is geteeld in landbouwgebieden waarvoor tropisch regenwoud illegaal wordt gekapt. Donderdag beschuldigde Greenpeace fastfoodketen McDonald’s er van een belangrijke bijdrage te leveren aan de vernietiging van het Braziliaanse regenwoud. De daar geteelde soja wordt gebruikt als veevoer voor de beesten die eindigen in een Big Mac.
Klik op meer.

McDonald's gebruikt op ruime schaal sojabonen als veevoer die worden gekweekt in landbouwgebieden waarvoor regenwoud illegaal wordt gekapt. In het rapport 'Eating up the Amazon' (Het opeten van het Amazonegebied) stellen onderzoekers van Greenpeace dat de top van McDonald's op de hoogte is van deze illegale kap om er voer te verbouwen voor dieren die worden verwerkt in de fastfoodindustrie. "Op deze manier worden de kosten van het vlees gedrukt en de winsten van bedrijven als McDonald's vergroot, ten koste van het regenwoud", aldus het rapport van Greenpeace.

McDonald's heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen van Greenpeace maar in het verleden heeft het bedrijf herhaaldelijk ontkend zich schuldig te maken aan illegale praktijken met betrekking tot het regenwoud.

De vandaag gehouden actie van Greenpeace richtte zich tegen het 225 meter lange schip 'W-One' dat soja vervoerde uit het Amazoneregenwoud. In de havens van Amsterdam en Rotterdam komt 21 procent van de soja binnen die Brazilië uitvoert. Dat maakt Nederland de grootste importeur van soja; en daarmee dus medeverantwoordelijk voor de ontbossing. Het grootste deel van de soja komt in de haven van Amsterdam terecht bij de opslagsilo van multinational Cargill, wereldwijd een van de grootste sojahandelaren. De meeste soja verdwijnt in veevoer.

Cargill speelt ook in het Amazonegebied een belangrijke rol bij de ontbossing. Het bedrijf heeft zonder vergunning middenin de Amazone een haven aangelegd. Daar omheen zijn veel illegale soja-akkers ontstaan. De W-One is ook in deze haven geladen met soja.

Ten behoeve van de sojateelt is de afgelopen drie jaar meer dan 7 miljoen hectare Amazonegebied vernietigd, vaak illegaal. Als dat in dit tempo doorgaat, is in 2050 minstens 40 procent van het Amazonebos weggevaagd, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek (Nature, 23 maart). 'En dat alles om onze veestapel in Europa te voeren met goedkope soja, zodat Nederlanders een goedkoop karbonaadje bij Albert Heijn of een goedkope rookworst bij de HEMA kunnen halen,' zegt Hilde Stroot, campagneleider bossen Greenpeace Nederland.

Het Amazonegebied is uniek in de wereld: 30 procent van alle op land levende soorten wonen in de Amazone.

De actie van Greenpeace begon rond kwart voor elf. De actievoerders gingen op het Noordzeekanaal voor het vrachtschip varen om het tegen te houden. Dat voer langzaam door en duwde de rubberbootjes van Greenpeace opzij. In de haven zaten twee bootjes enige tijd ingeklemd tussen het schip en de kade. Rond kwart voor een begon de bemanning met het lossen van de partij soja. De waterpolitie deelde zes boetes uit van 130 tot 190 euro, zo liet een woordvoerder van de politie weten.

Volgens een woordvoerster van Greenpeace was de actie „een succes”. „We hebben het aanleggen van het schip flink vertraagd en duidelijk gemaakt dat deze lading niet welkom is in Nederland.” Het onder zoek van Greenpeace, ‘Sporen van criminele soja’, vind je hier (Pdf-bestand).

1 Reactie


Ik vind het jammer dat Greenpeace zo opvallend actie voert tegen alleen maar McDonald's. Het zorgt ervoor dat mensen al snel gaan denken dat ze alleen maar McDonald's hoeven te mijden om goed te zijn voor de Amazone.

En dan, wat moeten we denken van al die suikerrietplantages waar Brazilië zijn alternatieve brandstof ethanol van maakt? Het halve land rijdt daar zo'n beetje op. En de rest van de wereld wil het ook hebben. Het Amazone-oerwoud gaat duistere tijden tegemoet. jaja

zei: waegari op 08/04/2006 om: 12:31u


Powered by Greymatter