Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/06/2006: "Leger vermoordt Koerdische jongeren in Turkije"

Het leger valt in Diyarbakir en andere Koerdische streken in Turkije sinds enkele dagen de burgerbevolking aan.
Koerdistanimage002[2] (9k image)
Een van de slachtoffers
Door het militaire geweld zijn er inmiddels 14 burgers doodgeschoten, waaronder vooral kinderen en jongeren.
Klik op meer.

Er zijn 450 burgers aangehouden en gemarteld, waarvan er 190 minderjarig zijn. De onlusten zijn begonnen tijdens de begrafenis van de 14 omgekomen Koerdische strijders, die volgens getuigen door het Turkse leger met gifgas zijn vermoord. De Turkse minister-president Tayyip Erdogan heeft in zijn toespraak van 31 maart j.l. aangegeven dat zijn militaire eenheden tijdens zijn militaire offensief de vrouwen en kinderen niet zullen sparen. De harde aanpak en taal van de Turkse regering is zorgwekkend en eist internationale solidariteit.

De Koerdische vrouwenorganisaties en burgerbewegingen roepen al jaren een eind te maken aan oorlog en geweld tegen de Koerdische bevolking. De 24 Koerdische Moeders voor Vrede hebben verklaard dat Tayyip Erdogan, Saddam Husseyin niet moet vergeten. “Saddam heeft zijn burgers laten doden, maar is zelf ook niet goed terechtgekomen,” zeiden ze. ”Met moorden kan Tayyip Erdogan dit probleem niet oplossen, laat hem in plaats van aan te vallen op zoek gaan naar vrede en een oplossing” aldus de Moeders voor Vrede.

De Moeders voor Vrede kwamen zelf op 31 maart 2006 vrij, nadat zij 40 dagen hebben vastgezeten in de gevangenis van Diyarbakir. De reden van hun vastzetting was hun vreedzame zit –actie tegen de Turkse militaire operaties en tegen de isolatie van de Koerdische politieke gevangenen. De laatste ontwikkelingen maken de kwetsbare positie van de Koerden in Turkije goed zichtbaar.

De namen van de slachtoffers zijn (ad memoriam); Fatih Tekin (3 jaar), Enes Ata (6 jaar), Abdullah Duran (9 jaar), Ismail Erkek (9 jaar), Remzi Cagri (17 jaar), Mehmet Akbulut (18 jaar), Emre Fidan (19 jaar), Mehmet Isikci (19 jaar), Tarik Atakaya (22 jaar), Mehmet Siddik Ozer (22 jaar), Huseyin Demir (24), Mustafa Eryilmaz (26 jaar), Mehmet Arac (27 jaar) en Halit Sogut. Verder zijn er honderden burgers gewond geraakt.

Als Internationale Vrije Vrouwen Stichting denken wij dat het nu hoog tijd is de initiatieven voor vrede, democratie en mensenrechten in dit regio internationaal te steunen en samen een oplossing te vinden. Alleen zo kunnen wij verdere burger slachtoffers verhinderen. Daarom roepen wij alle vrouwenorganisaties in Nederland op de initiatieven van de Koerdische vrouwen en Moeders voor Vrede te steunen.

Internationale Vrije Vrouwen Stichting

International Free Women`s Foundation
Internationale Vrije Vrouwen Stichting
Willebrordusplein 10a
NL-3037 TC Rotterdam
Tel.: 0031 (0) 10 465 1800 - Fax: 0031 (0) 10 265 1460
e-mail: info@freewomensfoundation.org


Powered by Greymatter